Kína Szecsuán tartománya hat napra bezáratja az összes gyárát, hogy enyhítsék az áramhiányt a régióban, miközben perzselő hőhullám söpör végig az országon.

Kína az elmúlt hat évtized leghevesebb hőhullámával néz szembe, a hőmérséklet több tucat városban átlépte a 40 Celsius-fokot. A szélsőséges hőség hatásairól beszámoltunk már korábban is. Megugrott a légkondicionálók használata az irodákban és az otthonokban, ami megterheli az elektromos hálózatot. Az aszály miatt a folyók vízszintje is csökkent, ami a vízerőművekben termelt villamos energia mennyiségét is visszavetette – írja a CNN.

Szecsuán a félvezető- és napelemipar kulcsfontosságú gyártási helyszíne, és az áramkorlátozás a világ néhány legnagyobb elektronikai vállalatának, köztük az Apple (AAPL) beszállítójának, a Foxconnnak és az Intelnek (INTC) a gyárait is érinti. A tartomány lítiumbányászati központ is, ez az alapanyag az elektromos autók akkumulátorainak kulcsfontosságú összetevője, és most ennek is felmehet az ára. A lítium akkumulátor óriás CATL – ami a Tesla (TSLA) számára szállít akkumulátorokat – is rendelkezik gyárral a régióban. A CATL-nek egyébként Debrecenben épül most második európai üzeme, erről írtunk nemrég.

​Szecsuán "legsúlyosabb és legszélsőségesebb pillanata"

A szecsuáni tartományi kormány és az állami hálózat "sürgős közleménye" szerint a régió 21 városából 19-ben hétfőtől szombatig minden gyárban fel kell függeszteni a termelést. A döntést azért hozták, hogy elegendő áram álljon rendelkezésre a lakosságnak. Több kínai vállalat jelezte már, hogy termelésüket érintheti a szecsuáni áramkimaradás, és magasabbra tolja a poliszilícium és a lítium árát is.

Szecsuánon kívül más nagy kínai tartományok is arra szólították fel az üzleteket és a háztartásokat, hogy takarékoskodjanak az energiával. Egyes régiókban az irodákat arra utasították, hogy a légkondicionáló hőmérsékletét 26 Celsius-fok fölé emeljék, vagy az első három emeleten állítsák le a lifteket.

​Inflációs kockázat

A rendkívüli hőség Kínában az ország számos részén terméskiesést is eredményezett, ami a múlt hónapban tovább növelte az inflációs nyomást.

A tartósan magas hőmérséklet hatására sok helyen 12,9 százalékkal emelkedett a friss zöldségek ára éves szinten, ami jelentősen meghaladja az előző évek azonos időszakának árát

− mondta Fu Linghui, a Nemzeti Statisztikai Hivatal szóvivője egy hétfői pekingi sajtótájékoztatón.