Több feltételhez kötik az engedély megadását
Fotó: Shutterstock

Engedélyköteles lesz a kishaszongépjárműves árufuvarozás!

Szakhatósági engedélyhez kötik a kistehergépjárműves árufuvarozást az uniós irányelvekkel és jogszabályokkal összhangban hazánkban is. A rendelet már a héten szombaton lép életbe a Mobilitási Csomag részeként.

Így módosul a szabályzat

Az új szabályozás a korábbi 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó kistehergépjárművek helyett már az olyan 2,5 tonnánál nagyobbakra is vonatkozik, amelyekkel díj ellenében végeznek belföldi vagy nemzetközi fuvarozást – írja az utdij.hu.

A kisáruszállító fuvarozók engedélykötelezettségének hazai jogi szabályozását a Magyar Közlöny 242. számában hirdették ki, ebben található a 791/2021-es számú módosító rendelet. A kötelezettség továbbra sem vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen

- áll a közleményben. Az utdij.hu-nak elküldtük néhány kérdésünket a részletekkel kapcsolatban, amennyiben válasz érkezik, frissíteni fogjuk a cikkünket, de addig is amit már tudunk:

Néhány feltétel

Az engedélyek kiváltását feltételekhez kötik, melyek közül talán a három legfontosabb:

  • a vállalkozás jó hírneve (9. §) — nem végezhet fuvarozást olyan, akinek van a tisztességes piaci magatartást rosszul érintő előélete, például fizetésképtelenség, vagy a hatóság által bevont korábbi engedélye.
  • pénzügyi megfelelőség (12. §) — A jogszabály biztos anyagi hátteret követel meg. A biztosíték lehet meghatározott összegű, pénzügyi intézménynél lekötött és elkülönített pénz, pénzintézet által vállalt kezesség, garanciaszerződés, vagy biztosítóintézettel kötött felelősségbiztosítás. A biztosítékra vonatkozó szerződést minimum egy évi időtartamú kell legyen.
  • szakmai irányító foglalkoztatása (9-10-11. §) — A 2,5 tonna össztömeget meghaladó fuvareszközöket üzembentartó vállalkozásoknak 2022. május 21-től szaktanfolyamot végzett szakmai irányítót kell foglalkoztatniuk.

Fontos megemlíteni

  • A későbbiekben meg kell jeleníteni a vállalkozás adatait a járművön (az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a hatóság által a célra rendszeresített jelet és azonosítási számot), a jobb oldali első ajtajának a külső részén (tehergépjármű esetében az oldalfalon), jól látható méretben.
  • A saját termékeiket mozgató áruszállítók közül közúti áruszállítási igazolvánnyal továbbra is csak azoknak a vállalkozásoknak kell rendelkezniük, amelyek 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművel szállítanak.
  • Az engedély nem a gépjárművezetés személyi okmányai közé sorolható. Feljogosítja a vállalkozást arra, hogy díj ellenében közúti közlekedési szolgáltatást nyújtson.
  • A magyar államhatáron átlépésével az uniós tagállamokba irányuló nemzetközi fuvarfeladat végzéséhez a belföldin túl közösségi árutovábbítási engedélyre is szükség van.
  • A későbbiekben fontos lenne, hogy a 3,5 tonna alatti kisjárművek vezetői a nehéz teherjárműveknél megszokott vezetési és pihenőidő-szabályok szerint közlekedjenek (a tervek szerint 2026-tól).
  • A közlemény beszámol arról is, hogy az engedély nélküli, díj ellenében fuvarozó vállalkozások mintegy 800 ezer forintos bírságra számíthatnak.