Amerikai kutatóknak köszönhetően hamarosan elérhetővé válik az az alkalmazás, amivel telefonunk hő- és lázmérőként is használható lesz.

A termisztor nevű alkatrész eddig is benne volt a telefonjainkban, ez méri az eszköz belső elemeinek hőmérsékletét, figyeli egyebek között az akkumulátor esetleges túlmelegedését is. A Washingtoni Egyetem kutatói ezt felhasználva vágtak bele az emberi testhőmérsékletet mérő alkalmazás fejlesztésébe.

Fotó: Shutterstock

Ezek a termisztorok a testhőt magát nem tudják alapesetben mérni, a felhasználó és a mobil között átvitt hőenergiát viszont igen. Így a HVG információi szerint a tudósok kiindulópontként egy vízzel teli nejlonzacskóval szimulálták a lázas beteg hőjét, ezt nyomták hozzá különböző okostelefonok érintőképernyőjéhez. Rengeteg teszt után már figyelembe vették a tokok és a képernyőfóliák rétegeit is.

Az eredmény a FeverPhone nevű alkalmazás, amelynek használata egyszerű: mindösszesen másfél percig kell a homlokunkhoz nyomva tartani az érintőképernyőt, úgy, hogy közben a mobilunk sarkait fogjuk.

Az app érzékeli a homlokot, így tehát "tudja", hogy éppen szándékos mérést végzünk. Egyelőre 38,6 foknál magasabb lázat nem képes mérni, továbbá várni kell arra is, hogy minden okostelefonra letölthető legyen az alkalmazás.