Az Airbus H225M harci helikopternek 2500 literes üzemanyagtartálya van
Fotó: Airbus

Fotókon az új magyar harci helikopter, mutatjuk

A napokban megkezdődött a Magyar Honvédség legújabb helikoptereinek gyártása.


Tizenhat darab készül

Fotó: Airbus

Akár huszonnyolc katonát képes szállítani

A Magyar Honvédség legújabb helikoptereit 2018-ban rendelte meg a magyar állam, az összeszerelésük Marignane-ben a napokban kezdődött meg. A francia gyárban tizenhat darab H225M típusú, közepes méretű katonai szállító helikoptert gyártanak. A helikoptert a világ számos hadserege alkalmazza, a francia légierőnél 2006 óta áll rendszerben. A gép Afganisztánban bizonyított igazán, ahol a földrajzi és éghajlati adottság komoly próbára tették a forgószárnyasokat.

Többfunkciós helikopter

Fotó: Airbus

Több mint 6000 méteren is tud repülni

Bár pontos információk még nem állnak rendelkezésre arról, hogy a Magyar Honvédség milyen fegyverzettel fogja ellátni, egyaránt kezelhet géppuskát, gépágyút, vagy akár lézerirányítású, levegő-föld rakétákat. Mivel többfunkciós harci gépről van szó, kutató, kísérő, szállító vagy éppen mentő feladatokra ugyanúgy lehet használni majd, mint csapatszállításra, vagy adott esetben tűztámogatásra és védekezésre.

Extrákkal gyártják

Fotó: Airbus

Végsebessége 324 km/óra

A helikopterek végleges tervei még csak 85 százalékban készültek el, de összeszerelésük már zajlik. Ez azt jelenti, hogy a tervezés maradék 15 százaléka már a gépek végső felszereléséről szól, azokról, amelyek majd egyedivé teszik őket, de amelyek nélkül el lehetett kezdeni a gyártást. A vételárról egyelőre nincs információ, de Kuvait - egy csomag részeként - 30 darab H225M-es vásárolt 1 milliárd euróért az Airbustól 2016-ban.

Gyulán épül a magyar gyár

Fotó: Airbus

Tömege 11 tonna

Ide tartozik, hogy tavaly decemberben megkezdték a gyulai Airbus gyár építését. A tavaly júliusban létrejött Airbus Helicopters Hungary Kft. vegyesvállalatban a magyar államnak 30 százalékos tulajdonrésze van. A gyár az európai repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyárt precíziós alkatrészeket. Illetve hamarosan egy összeurópai katonai helikopterfejlesztési projektbe kapcsolódik be Magyarország, melynek célja egy teljesen újfajta forgószárnyas-család létrehozása, mondta a gyulai gyár bokrétaünnepségén Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.