Mit hozhat a napelemek jövője? Milyen napelem típus uralhatja a piacot?

Mit hozhat a napelemek jövője? Milyen napelem típus uralhatja a piacot?

A világ folyamatosan változik, egy-egy technológiai újítás hatással lehet bizonyos területekre, iparágakra. Nem kivétel ez alól a napelemipar sem. Egy olyan napelem panelt mutatunk be, amely átlag feletti hatásfokkal és teljesítménnyel rendelkezik.

A napelem típusok kapcsán a következő kérdések merülhetnek fel:

Vajon kellő hatásfokkal tudják hasznosítani a napfényt? Egész évben képes fedezni az energiaszükségletet? Mennyi ideig biztosított a gyártó által vállalt teljesítmény?

Nem véletlenek e folyton felmerülő kérdések, hiszen például egy vállalat vezetője jogosan várja el, hogy a növekvő energiaárak, rezsiköltségek ellensúlyozása érdekében olyan megoldást találjon, amellyel csökkentheti, de akár le is nullázhatja a villanyszámláját. Egy megfelelő hatékonyságú és minőségű napelemes rendszer megoldást jelenthet a fentemlített kihívásokkal szemben.

A napelemipar pedig igyekszik a növekvő fogyasztói igényeknek megfelelni, jó példa erre egy olyan technológiai újítás, aminek köszönhetően még hatékonyabb lehet a megújuló energiatermelés.

A bifaciális napelem

Napjainkban már nem az üveg-szilícium-műanyag, hanem üveg-szilícium-üveg, azaz kétoldali, bifaciális panelek jelentik a legmodernebb technológiát. Ezen panelek pár %-kal jobb hatásfokkal rendelkeznek és általában hosszabb teljesítmény garanciát - 30 év - ad rá a gyártó.

Megnövekedett hatásfoka annak köszönhető, hogy a napelem a panel mindkét oldalán képes áramot előállítani, amennyiben az elülső és a hátsó felületét is éri napsugárzás. A hagyományos paneleknél ez kivitelezhetetlen lenne.

Hogyan?

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a panelek nemcsak a rájuk eső, hanem a rajtuk átmenő és a felületről visszaverődő fényt is képesek legyenek hasznosítani, aminek köszönhetően elérhető a magasabb hatásfok.

A legismertebb gyártók is ezt a technológiát használják

A bifaciális napelem előnye, hogy mindkét oldalán van olyan réteg, amely a napfény elnyelését segíti elő, ami által a tereptárgyakra, földre vetődő és visszavert fényt is képes felhasználni.

Noha hasonlít a hagyományos napelemre, a kétoldalas panel maga áttetsző, a cellák pedig két üvegtábla között helyezkednek el, így tudja mindkét oldalról elnyelni a napfényt, növelve a hatásfokot.

A világhírű panelgyártó Sunova Solar egyik új fejlesztésű, kétoldalú üveg-üveg panelje (425 W) például kiemelkedő 21,8%-os hatásfokkal dolgozik. Megnövelt hatásfoknak köszönhetően a panelgyártók jelentős része elkezdte használni ezt a technológiát és az átlagnál magasabb, 30 év teljesítménygaranciát nyújtanak ezekre a termékekre.

Hol érdemes alkalmazni ezt a technológiát?

A hagyományos napelemeknél fokozottan figyelni kell a megfelelő dőlésszögre és tájolásra, míg a bifaciális napelemnél akár a vízszintes és függőleges elhelyezésre is van lehetőség.

A bifaciális paneleket akár terasz vagy kocsibeálló fedésként is lehet alkalmazni, hiszen az energiatermeléssel párhuzamosan az erős napsugárzástól és a csapadéktól is védhetnek.

Elválasztó funkciót is betölthetnek kerítésként vagy akár korlátelemként, miközben áramot állítanak elő.

Sőt, akár mezőgazdasági területeken is használhatók (az átszűrődő fény segíti a növénytermesztést), vagy zajvédő falként is megállják a helyüket (függőlegesen felállítva).

A napelem típusok jövője – Összegzés

A napelemes rendszerrel kapcsolatos technológiák folyamatosan változnak, az újításoknak köszönhetően egyre hatékonyabb, jobb teljesítményre képes napelemek jelennek meg a piacon.

A kétoldalú napelem technológia egy olyan lehetőséget adhat a napelemipar számára, amelyet felhasználva a napelemes rendszer energiatermelése még hatékonyabb lehet.

Ezek a panelek nemcsak a rájuk eső, hanem a rajtuk átmenő és a felületről visszaverődő fényt is hasznosítják, ami miatt magasabb hatásfok érhető el.

Fotó forrása: KRQ Kft.

A megbízható napelem telepítő – A1 Solar

Az A1 Solar is követi a technológiai újításokat, emellett (köszönhetően elődvállalkozásainak) már több mint egy évtizedes energiapiaci tapasztalattal biztosítja a megbízhatóságot ügyfelei számára.

Az A1 Solar 160 fős csapata már 300-nál is több vállalati ügyfél számára telepített napelemes rendszert, mely telepítések során vállalatra szabott megoldásokkal segítik őket céljuk elérésében.

Egy energetikai audit során mérik fel, hogy milyen lehetőség van a felhasznált energia csökkentésére (akár a villanyszámla lenullázására), sőt a pályázatírásban, a teljes kivitelezésben, szakszerű karbantartásban is lehet rájuk számítani.

Ha Ön is szeretne korszerű, gyorsan megtérülő, hosszú élettartamú napelemes rendszert vállalata számára, aki válassza az A1 Solar csapatát! (x)