Felértékelődött a megtakarítások szerepe
Fotó: Shutterstock

Hogyan takarékoskodunk? Piaci helyzetkép az OTP-től

A bizonytalan gazdasági helyzet ellenére a megtakarítások szerepe felértékelődik a magyar lakosság körében - mondta az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment területének vezetője a héten rendezett budapesti sajtótájékoztatón.

Fabriczki Rita a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján ismertette: idén az év első hét hónapjában a lakossági megtakarítások összege elérte a 33 513 milliárd forintot, ez az előző év azonos időszakához képest 9,68 százalékos növekedés.

Az idén elért robusztus növekedésnek az értékpapírok voltak a nyertesei

- emelte ki.

Fabriczki Rita kifejtette: a megtakarításokat érintő szociális hozzájárulási adó (szocho) július 1-jei bevezetése kicsit megbolygatta a megtakarítási piacot, a befektetők felismerték, hogy még ki tudják használni a szocho mentes befektetési lehetőségeket. Így az új rendelkezés bevezetését megelőző egy hónapban a teljes megtakarítási piac 701 milliárd forinttal nőtt.

A megtakarítási piacon az OTP azt tapasztalja, hogy az ügyfelek egyrészt keresik a biztonságos, könnyen hozzáférhető megtakarítási formákat, ahol akár rendszeresen is félre tudnak tenni, másrészt azon lehetőségek után érdeklődnek, ahol megtakarításaikra adókedvezményt tudnak elérni.

Ezekre az ügyfél igényekre és a piaci helyzetre reagálva az OTP Bank a Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) helyezi előtérbe, valamint egy új szolgáltatást indított a kis összegű rendszeres megtakarítások támogatására. A bank július elején indult Persely elnevezésű szolgáltatását már több mint 65 ezren vették igénybe.

A Tartós Befektetési Számlával 3 év után adókedvezmény, 5 év után adómentesség érhető el. Július-augusztusban az OTP-nél négyszer-ötször annyi TBSZ számlát nyitottak, mint az előző év azonos időszakában - tette hozzá Fabriczki Rita. Megjegyezte, hogy az OTP Bank számos, kifejezetten TBSZ-re alkalmas terméket, egyebek köztött befektetési alapokat is kínál az ügyfeleknek.

Gáti László, az OTP Alapkezelő marketing és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a makrogazdasági és tőkepiaci helyzet a kötvény alapoknak és a kamatozó típusú megtakarításoknak kedvez. Rámutatott, hogy idén szeptember végéig csaknem 950 milliárd forint érkezett az OTP Értékpapír Alapba. Ezen belül csak 400 milliárd forintot az OTP Optima Alapban helyeztek el.