Jóval drágább lehet a fagyi idén nyáron, mint egy évvel ezelőtt
Fotó: Shutterstock

Lélektani határt lép át nyáron a fagylalt ára

Friss piaci körkép mutat rá, idén 500 forintos gombócár alatt nem igazán lehet fagylaltot kapni az országban. A turisták által felkapott területeken pedig, mint amilyen a Balaton környéke, ennél drágább is lehet egyetlen gombóc.


Idén is drágul a fagyi

A tavalyinál nagyobb forgalomra számítanak a cukrászok az idén. Azonban arról is beszámoltak, hogy az olyan gazdálkodásukat befolyásoló problémák, mint például a magas energiaárak, valamint a megemelkedett víz- és csatornadíjak továbbra is fennállnak.

Viszont az alapanyagárak tekintetében mára kevésbé jellemzőek a drasztikus emelkedések. Igaz, a kakaó folyamatosan drágul a világpiacon, ami elsősorban a termelés visszaesésével magyarázható.

A csokoládé ára a megnövekedett előállítási és szállítási költségek miatt már az elmúlt években is a duplájára emelkedett, ám a mostani tőzsdei árak miatt az év második felében további áremelés lehet

- idézi Erdélyi Balázst, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökét a Portfolio.

Bár sok fagylaltozó a tavalyi árszinten indította az idei fagylaltszezont, több fagyizóban akár 10 százalékos áremelés is várható a nyárra. Így gombóconként 500-600 forint között alakulhatnak a fagyiárak az országban a legmelegebb hónapokban.

Így számolj, ha balatoni nyaralást tervezel az idén

A badacsonytomaji strandon egy babgulyás 2390 forintba, egy harcsapaprikás túrós csuszával pedig 2990 forintba került a napokban. Azonban a főszezonban ezek az árak magasabbak lehetnek.

Egyes helyi vendéglátók az előszezonban a tavalyi árakat alkalmazzák, de a főszezonban nagyjából 10 százalékos áremelést terveznek.

Gyenesdiáson egy gombóc fagylalt 600 forint, vagyis 50 forinttal drágább, mint tavaly. Egy helyi vállalkozó szerint ez az áremelkedés az alapanyagok árának növekedése miatt van. Például a csokoládé világpiaci ára 30-35 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest.

A Vendéglátók Ipartestülete szerint országosan is hasonló, átlagosan 8-10 százalékos áremelkedés várható a vendéglátóhelyeken. Azonban a vendéglátósok figyelnek arra, az áraik emelkedése ne legyen elfogadhatatlan a vendégeiknek.

Ne hagyd ki!