Úgy tűnik, jobban bíznak a számítógépekben, mint az emberekben
Fotó: Shutterstock

Hatékony segítséget kaptak a fiatalok pénzügyekben

Egy friss kutatás szerint a fiatalok többsége bízik a mesterséges intelligenciák (MI) megtakarítási és befektetési tanácsaiban. Elfogadják a pénzügyi előrejelzéseiket és rájuk merik bízni a financiális döntéseket.

Gyökeresen alakulhat át a pénzügyi tanácsadások rendszere?

Kétezer 18 és 34 év közötti britet kérdezett a Plum pénzügyi alkalmazás arról, hogy bíznak-e az MI tanácsaiban és számításaiban, ha a pénzügyeikről van szó. A kutatásból kiderül, hogy 61 százalékuk megbízik a mesterséges intelligenciában ebben a tekintetben. 45 százalék pedig a személyes adatait is megosztaná a programmal, a pénzügyi előnyök reményében. Viszont a Fintech Times szerint az 55 év felettieknek csak a 15 százaléka adná ki az adatai ugyanehhez.

A fiatalok 50 százaléka a megtakarításokkal és befektetésekkel kapcsolatos döntéseket is az MI-re bízná. A Plum véleménye az, hogy a kutatási eredmények előrevetíthetnek egy jelentős elmozdulást a hagyományos pénzügyi tanácsadástól az MI-tanácsadók felé a jövőben.

A Fintech.hu hozzáteszi, hogy a felmérésből az is kiderült, a 18-34 évesek 56 százaléka használna mesterséges intelligenciát személyre szabott vásárlásokhoz. Ezzel szemben a többi korosztálynak csak átlagosan a 40 százaléka fordulna ilyen szolgáltatásokért az MI-hez.

Az MI az egyetemisták csodafegyvere is

Néhány hete tette elérhetővé a fejlesztő OpenAI cég a ChatGPT chatbotját a nagyközönségnek. A mesterséges intelligenciát használó chatbotokkal hasonlóan társaloghatunk írásban, mintha egy személlyel tennénk egy chatfelületen. Azonban a bot a kommunikációhoz jellemzően az interneten talált tudásanyagot használja fel. Miután bárki hozzáférhetett az MI-hez, öt nap alatt egymillióra duzzadt a felhasználóinak a száma Sam Altman, a cég vezérigazgatója szerint.

A hasonló chatbotok és programok legnagyobb felhasználói az egyetemisták, akik egyre gyakrabban az MI-vel íratják meg a beadandó esszéiket. Az egyetemre járóknak gyakran kell nagy mennyiségű szöveget előállítaniuk, ami igencsak időigényes. Viszont a chatbot pillanatok alatt elkészül vele helyettük, és meglehetősen olcsón, nem ritkán ingyen dolgozik. Azonban a mesterséges intelligencia leginkább az angol nyelvben jeleskedik, így elsősorban az Egyesült Államokban terjedt el a gyakorlat a felsőoktatásban.

A Register kérdezett több egyetemi oktatót a jelenségről. A professzorok nem lelkesedtek a hallgatók mi-s megoldásaiért, viszont kétségbe sem estek miatta.

Mint mondták, az algoritmusok hiába generálnak szemantikailag és szintaktikailag helyes szöveget, a tartalom általában nem koherens. Baj van a gondolatmenet logikájával, és gyakran közölnek nem odavágó adatokat. Egyszerűbb szövegeket, például sport és tőzsdei híreket könnyen elő tudnak állítani, azonban tudományos dolgozatok megírására és értékelhető irodalmi művek előállítására egyelőre képtelenek.