Úgy tűnik, jobban bíznak a számítógépekben, mint az emberekben
Fotó: Shutterstock

Hatékony segítséget kaptak a fiatalok pénzügyekben

Egy friss kutatás szerint a fiatalok többsége bízik a mesterséges intelligenciák (MI) megtakarítási és befektetési tanácsaiban. Elfogadják a pénzügyi előrejelzéseiket és rájuk merik bízni a financiális döntéseket.


Gyökeresen alakulhat át a pénzügyi tanácsadások rendszere?

Kétezer 18 és 34 év közötti britet kérdezett a Plum pénzügyi alkalmazás arról, hogy bíznak-e az MI tanácsaiban és számításaiban, ha a pénzügyeikről van szó. A kutatásból kiderül, hogy 61 százalékuk megbízik a mesterséges intelligenciában ebben a tekintetben. 45 százalék pedig a személyes adatait is megosztaná a programmal, a pénzügyi előnyök reményében. Viszont a Fintech Times szerint az 55 év felettieknek csak a 15 százaléka adná ki az adatai ugyanehhez.

A fiatalok 50 százaléka a megtakarításokkal és befektetésekkel kapcsolatos döntéseket is az MI-re bízná. A Plum véleménye az, hogy a kutatási eredmények előrevetíthetnek egy jelentős elmozdulást a hagyományos pénzügyi tanácsadástól az MI-tanácsadók felé a jövőben.

A Fintech.hu hozzáteszi, hogy a felmérésből az is kiderült, a 18-34 évesek 56 százaléka használna mesterséges intelligenciát személyre szabott vásárlásokhoz. Ezzel szemben a többi korosztálynak csak átlagosan a 40 százaléka fordulna ilyen szolgáltatásokért az MI-hez.

Az MI az egyetemisták csodafegyvere is

Néhány hete tette elérhetővé a fejlesztő OpenAI cég a ChatGPT chatbotját a nagyközönségnek. A mesterséges intelligenciát használó chatbotokkal hasonlóan társaloghatunk írásban, mintha egy személlyel tennénk egy chatfelületen. Azonban a bot a kommunikációhoz jellemzően az interneten talált tudásanyagot használja fel. Miután bárki hozzáférhetett az MI-hez, öt nap alatt egymillióra duzzadt a felhasználóinak a száma Sam Altman, a cég vezérigazgatója szerint.

A hasonló chatbotok és programok legnagyobb felhasználói az egyetemisták, akik egyre gyakrabban az MI-vel íratják meg a beadandó esszéiket. Az egyetemre járóknak gyakran kell nagy mennyiségű szöveget előállítaniuk, ami igencsak időigényes. Viszont a chatbot pillanatok alatt elkészül vele helyettük, és meglehetősen olcsón, nem ritkán ingyen dolgozik. Azonban a mesterséges intelligencia leginkább az angol nyelvben jeleskedik, így elsősorban az Egyesült Államokban terjedt el a gyakorlat a felsőoktatásban.

A Register kérdezett több egyetemi oktatót a jelenségről. A professzorok nem lelkesedtek a hallgatók mi-s megoldásaiért, viszont kétségbe sem estek miatta.

Mint mondták, az algoritmusok hiába generálnak szemantikailag és szintaktikailag helyes szöveget, a tartalom általában nem koherens. Baj van a gondolatmenet logikájával, és gyakran közölnek nem odavágó adatokat. Egyszerűbb szövegeket, például sport és tőzsdei híreket könnyen elő tudnak állítani, azonban tudományos dolgozatok megírására és értékelhető irodalmi művek előállítására egyelőre képtelenek.

Ne hagyd ki!