Megtakarítás, pénzoszlopok növekednek sokszorozódnak
Fotó: Shutterstock

Ne a megélhetésért gürizz! Pénzügyi függetlenség hét lépésben

Egyre több fiatal kezdi megérteni, hogy ha tudatosan, már-már agresszíven spórol és befektet, akkor kevesebbet kell dolgoznia, és jobban kézben tudja tartani saját jövőjét, sorsát.


Grant Sabatier a saját erejéből lett dollármilliomos, és ennek titkát írásaiban készséggel megosztja. A folyamatot hét lépésre bontotta, így segítve azokat, akik nem akarnak örökké a megélhetésért robotolni. Sabatier úgy gondol a pénzre, mint ami több választási lehetőséget, vagyis nagyobb szabadságot ad az életben.

Ha van megtakarításod, tedd föl a kérdést: hány hónapra elegendő szabadságnál tartok most? Minden egyes félretett vagy megkeresett dollár közelebb visz a teljes szabadsághoz

– fogalmazott a milliomos.

Tisztánlátás

Vedd számba az anyagi helyzetedet: mennyi pénzed van, mennyivel tartozol, mik a céljaid.

Nem tudsz eljutni oda, ahová szeretnél, ha nem látod, honnan indulsz

– mondja Sabatier.

Önfenntartás

A saját lábadon állsz, pénzügyi értelemben véve. Ez azt jelenti, hogy

eleget keresel ahhoz, hogy fedezd a költségeidet, külső segítség nélkül.

Például nem kérsz kölcsön anyától és apától. Ezen a szinten belefér, hogy fizetéstől fizetésig tart ki a pénzed, vagy használod a hitelkártyád.

Fölösleg

A megélhetési költségek fedezése után marad valamennyi pénzed. Ezt félre tudod tenni vésztartaléknak, vagy megkezdheted a nyugdíj-előtakarékosságot. Ha túlestél az önfenntartás fázisán, már van némi szabad mozgástered pénzügyekben.

Ez nem feltétlenül fakad abból, hogy sokkal többet keresel.

Önmagában az, hogy sok pénzt keresel, még nem jelenti azt, hogy félre is teszel a fölöslegből

– hangsúlyozza a tudatosság fontosságát Sabatier.

Stabilitás

Már nincs mínuszod, kifizetted a hitelkártya-tartozásodat is, és félretettél hat hónapra elegendő vésztartalékot. A vésztartalék képzése segít abban, hogy ha váratlan helyzet adódik, nem kell kétségbeesetten fűhöz-fához rohangálnod.

Már nem aggódsz azon, hogy mi lesz, ha elveszted az állásod, vagy ha másik városba kell költöznöd.

Mikor a hat havi megélhetési költséged kalkulálod, némileg kevesebb kiadással számolhatsz a jelenleginél. Ha állás nélkül maradsz, bizonyára lemondasz néhány dologról, ami nem feltétlenül szükséges. Elég, ha egy minimumösszeggel kalkulálsz.

Rugalmasság

Legalább két évi megélhetésre elegendő megtakarításod van.

Ezen a ponton már gondolkodhatsz a szabadságon, amit a pénzen megvehetsz.

Egy évre akár ott is hagyhatod a munkádat, ha arra vágysz. Az összes pénzt nem kell készpénzben tartanod: egy része lehet bankbetétben, egy részét pedig be is fektetheted. A lényeg, hogy így vagy úgy, de hozzá tudj férfi a pénzedhez, ha szükség van rá.

Függetlenség

Ezen a szinten már megélhetsz a befektetéseid hozamából. Ez általában két dolgot jelenthet. Vagy van egy halom pénzed befektetési portfóliókban, és a kamatokból meg tudsz élni, vagy pedig saját ingatlanjaidat adod bérbe, esetleg a kettő kombinációja. "Hogy ide eljuss" – jegyzi meg Sabatier –,

a jövedelmed nagy részét be kell fektetned, ami szükségessé teheti, hogy szerényebben élj, akár drasztikusan csökkentsd a megélhetési költségeid.

Ez a megszokottól eltérő gondolkodásmódot kíván.

Dúskálás

A befektetéseik hozamából élők krémje ragaszkodik az úgynevezett

4 %-os szabályhoz.

Eszerint minden évben kivehetsz 4 %-ot – figyelembe véve az inflációt – egy kiegyensúlyozott, részvényekből és kötvényekből álló befektetési portfólióból, anélkül, hogy azon aggódnál, a pénz elfogy, vagy az összeg nem hízik tovább.

Ne hagyd ki!