Kis számolgatás után kiderült, még mindig megéri állampapírba fektetni a Babavárót
Fotó:123RF

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babavárót? Itt a válasz!

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor kiszámolta, lehet-e még nyerni a MÁP Plusz és a Babaváró kombinációjával.


  Hogyan lehet nyerni a Babaváró és a MÁP+ kombinációján?

A Babaváró sikeres igénylését követően a hitelösszeg megérkezik a fiatal házaspár bankszámlájára. A hitel teljesen szabad felhasználású, azaz semmilyen megkötés nincs arra, hogy mit kell tenni a kapott összeggel. Akár be is lehet fektetni az egészet Magyar Állampapír Pluszba, ami (kamatkörnyezettől függően) jelentős nyereséget eredményezhet, még akkor is, ha időközben nem születik gyermeke a házaspárnak! A stratégia lényege, hogy mind a hitel kifutása, mind a befektetés alakulása előre megjósolható, és a hitelre kevesebbet kell visszafizetni, mint amennyit a kötvény hoz. A dolog pontos menete úgy zajlik, hogy először felvesszük a Babavárót, majd az egész összeget befektetjük állampapírba. Ezt követően 5 éven keresztül törlesztjük a hitelt, végül az 5 év elteltével felvesszük az állampapírban lévő összeget, és előtörlesztjük belőle a teljes fennálló tartozást.

Az államkötvény átlagos hozama 5 évre évi 4,95%, tehát az időszak elteltével 10 millió forintról 12,7 millió forintra hízik a befektetésünk. Ebből a nyereségből pedig könnyedén kifizethetjük a kamattámogatást, valamint előtörleszthetjük a hitelt: a végén fennmaradó összeg adja a projekt nyereségét.

  Mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

Az első 5 évben a Babaváró hitel mindenképpen kamatmentes. Ha ebben az időszakban megérkezik az első vállalt gyermek, akkor pedig a kamatmentesség a futamidő végéig meghosszabbodik. Ha azonban gyermekáldás nélkül telik el az első 5 év, akkor az addig kapott kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni. Ez az összeg nagyban függ attól, hogy mikor vettük fel a Babaváró hitelt: minél magasabb kamat szerepel a szerződésünkben, annál több kamattámogatást kapunk az első 5 év során.

  Mennyi pénzt lehet nyerni ezzel a módszerrel (ha még lehet)?

A Babaváró kamatának változásával az így megnyerhető összeg is folyton változott az utóbbi két évben. Bevételi oldalon szerepel az állampapírból felvehető összeg, kiadási oldalon pedig a felvett hitelösszeg, a hitelhez kapcsolódó állami kezességvállalás díja, és a visszafizetendő kamattámogatás összege.

Akik a mostani körülmények között, tehát 2021. augusztusban vágnak bele a projektbe, kb. 554 000 forintot tudnak nyerni ezzel a módszerrel. Szeptembertől már némileg magasabb lesz a Babaváró kamata, így a gyermekvállalást nem teljesítő pároknak több pénzt kell majd visszafizetniük a „meg nem érdemelt" kamattámogatás rendezésére. De még így is kb. 506 000 forint garantált nyereség ütheti a markukat, azaz 60 hónapra elosztva nagyjából havi 8 000 forint ingyen pénzre tudnak szert tenni. Ezek alapján tehát megállapíthatjuk, hogy a kamatemelkedés hatása még közel sem annyira erős, hogy megakadályozza az ilyen jellegű pénzszerzést. (Ugyanakkor elméletileg eljöhet az a jövőbeli időpont, amikor olyan magasra emelkedik a Babaváró kamata, hogy már nem lesz értelme belevágni ebbe a projektbe.) A számítás teljes levezetését a Bankmonitor oldalán ITT megtalálod.

Cikkünkkel senkit sem akarunk arra biztatni, hogy a gyermekvállalás támogatására szolgáló konstrukciót így használja fel, de mint azt jeleztük, a szabályok értelmében a Babaváró szabad felhasználású kölcsön, aki megkapta, azt tesz vele, amit jónak lát.


Ne hagyd ki!