Porszívó szív fel dollárbankjegyeket a parkettáról
Fotó: Unsplash

Figyeld az inflációt! Újra jó üzlet lehet az állampapír!

Nyáron tetőzhet, de jövőre csökkenhet a hazai infláció és a forintkamat. Ez új esély a most igen gyengén teljesítő állampapírnak.


​Le- és felértékelődés

Amikor a hozamok emelkednek, akkor a korábban és alacsonyabb megtérüléssel kibocsátott kötvények leértékelődnek. Logikus, hiszen kevesebb kamatot senki sem fogad el egy ugyanolyan kockázatú értékpapírért. Ha pedig a hozamok csökkennek, éppen fordított folyamat indul el: a már piacon lévő és magasabb hozamú papírok felértékelődnek. Az előbbi történt az elmúlt egy évben, amikor a Covid-járvány, majd az ukrajnai háború miatt emelkedni kezdett az infláció, a jegybankok pedig az importárak kordában tartására emelni kezdték a kamatokat.

Meglátszott a hozamemelkedés a kötvényalapok siralmas teljesítményén is: az 5–10 éves forint államkötvények hozama egy esztendő leforgása alatt 2–2,5 százalékról 6 százalék fölé emelkedett. Viszont a hosszú futamidejű állampapírokat vásárló alapok – miután árfolyamukat nemcsak az adott, hanem a következő évek összesített hozama is meghatározza – akár 15-20 százalékos veszteséget is elszenvedtek.

​Csúcsról visszaforduló kamatok

Most azonban úgy tűnik, jöhet a fordulat, ugyanis látszik az alagút vége. Az előrejelzése szerint az általános áremelkedés üteme a nyár közepén tetőzhet. Méghozzá 10 százalék körüli vagy azt meghaladó szinten. Mit is jelent ez? Hogy a kamatok emelkedése is megáll. Ezzel pedig véget érhet a kötvények és kötvényalapok Canossa-járása. Az egyik legjobb hozam-kockázat arányú invesztíciónak a piaci forint állampapírok bizonyulhatnak, és ezek már most is többet fizetnek(!), mint a pár éve kedvencnek számító, államilag támogatott sorozatok.

Igaz, az infláció és vele a kamatszint valószínűleg az év fennmaradó részében is magas marad, az viszont most már jó kamatjövedelmet jelent anélkül, hogy a kötvények árfolyama leértékelődne. Az idei évre még a „hivatalból optimista” Magyar Nemzeti Bank is közel két számjegyű inflációs ütemet (a befektetési bankok elemzői pedig ennél is nagyobb arányú pénzromlást) prognosztizálnak. A 2023-as év végére azonban – amikorra az ukrajnai háború nagy valószínűséggel véget ér, és a kormányok annak gazdasági utóhatásait is menedzselni tudják – már akár 4 százalék közelébe is süllyedhet a fogyasztói áremelkedés üteme.

​Öveket bekapcsolni!

Addigra a forint kötvények kamatszintje is elkezdhet csökkenni, ahogy a jegybank elkezd gondolkozni saját irányadó kamatának vágásán. Mindez viszont jócskán felértékelheti a várható nyári „fordulat” előtt kibocsátott – és a kötvényalapok által is tartott – kötvényeket. Egy évvel később még alacsonyabb kamatokkal számolhatunk (a háborús trauma káros gazdasági hatásait a pénzügyi hatóságok jellemzően kamatcsökkentéssel orvosolják), ami miatt még többet érnek majd a magas kamatszelvényű, és persze biztonságos magyar államkötvények. Persze ez a prognózis csak valószínűséget mutat, ám a közgazdasági logika szerint a nyerési esélyeink jók egy ilyen döntés esetén.

A tendencia nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is tetten érhető. Ezért a kamatlábak közelmúltban tapasztalt megugrását több neves nemzetközi befektetési bank is arra használta, hogy készpénzfeleslegük egy részével csökkentsék a befektetésre ajánlott minősítésű kötvényeik jelentős alulsúlyozását. A befektetők a világ legfőbb pénz- és tőkepiaci hatalmában, az Egyesült Államokban beárazták már a kamatemeléseket, és a kötvénypiacok kezdenek pozitívan reagálni az inflációs csúcs legszerényebb jeleire is.

Mindez pedig teret enged az eszközosztály fellendülésének. Amire szükség is van: a tengerentúli állampapírok az elmúlt évtizedek egyik legrosszabb negyedévét produkálták 2022 elején. A befektetésre ajánlott minősítésű kötvények összesített indexe csaknem 10 százalékot esett egyetlen év alatt, ami szokatlan a világ egyik legbiztonságosabbnak tartott eszközénél.

​Érdemes euróban spórolni?

Az emelkedő forintkamatok miatt egyre kevésbé éri meg a pénzt külföldi devizában tartani. Ahhoz, hogy valaki a kamatokat is figyelembe véve jobban járjon, egy év alatt az euróárfolyam 20 forintos erősödésre lenne szükség. Ha ma 380, egy év múlva pedig 400 forint az euró, még mindig jobban fog járni az, aki forintban tartotta a pénzét.

The Conversation

Ne hagyd ki!