Mutatjuk, milyen igatlanokat érdemes befektetési céllal megvenni
Fotó: Shutterstock

Ingatlanba fektetnéd a pénzed? Adunk pár hasznos tippet 2022-re

Amikor a pénzünk pihen, csökken az értéke, érdemes tehát befektetni, és erre az egyik megoldás az ingatlanvásárlás és kiadás, hiszen folytonos bevételt várhatunk tőle, ami a vírusos időszakban különösen jól jöhet. A lakások értéke drasztikusan emelkedett az utóbbi időben, így, ha el is adnánk pár év múlva az ingatlant, komoly haszonnal zárhatjuk az üzletet.


Múlt, jelen, jövő - mi a helyzet a mai lakáspiacon?

Az utóbbi években az ingatlanárak folyton-folyvást nőnek. Nemcsak a régi, hanem az új lakások is drágábbakt, mint a megelőző években: szeptemberi adatok szerint átlagosan 927 ezer forint egy lakás négyzetmétere Budapesten. A vételi kedv leginkább az új lakásokra és házakra irányul, mert több támogatás igényelhető ilyen esetbe. A használt ingatlanok egy része pedig az idő előrehaladtával elhasználódik, így esetenként többe kerül a bontása vagy a felújítása, mint új ingatlan építésébe belefogni.

Az ingatlanárak emelkedése nemcsak Budapestre és környékére, hanem a vidéki városokra is érvényes: a statisztikák szerint csupán Kecskeméten nem emelkedtek radikálisan az ingatlanok árai, ám Miskolcon például több, mint 30%-kal többe kerül az ingatlan adásvétel. A vidéki nagyvárosok közül Veszprémben a legdrágább a lakások négyzetmétere, ami 716 ezer forint.

A Balaton környékén megnőtt a lakóházak iránti érdeklődés, amit a koronavírus is elősegített, hiszen sokan szerették volna élvezni a Balaton adta lehetőségeket a home office-ból. Nem meglepő hát, hogy 2021 tavaszán az északi parton 635, míg a délin 675 ezer forint volt egy négyzetméter átlagára, de több helyütt, például Zamárdiban és Szántódon helyenként egymillió forintnál is többet elkérnek egy négyzetméterért.

Mibe és hogyan érdemes befektetni?

Ugyan 2019-től napjainkig a számok valamelyest változtak, mégis kijelenthető, hogy a befektetési szándékkal vásárolt legkedveltebb ingatlantípus az irodák megvétele, majd kiadása. Ezt követi az ipari egységekbe fektetés, ami nagyjából ugyanannyira népszerű, mint a lakásokba, házakba tenni a pénzt. A sor végén kullog – ám nem kirívóan alacsony arányokkal – a kiskereskedelmi egységek megvétele, majd valamilyen módon való értékesítése.

  • Ha találtunk egy számunkra szimpatikus ingatlant, nem elég a külcsín és a belbecs, egyéb szempontokat is érdemes figyelembe vennünk, mielőtt megejtjük az ingatlan adásvételét:
  • Hallgassuk meg, mennyire zajos a környék – ez fontos lehet akkor is, ha irodát vagy lakást szeretnénk bérbe adni a későbbiekben.
  • Fontos a lakás elhelyezkedése is, hiszen minél frekventáltabb a környék, annál nagyobb eséllyel tudjuk bérbe adni az ingatlant.
  • Számít az is, hogy tömegközlekedéssel jól megközelíthető legyen a létesítmény.
  • A világosság mértéke egy lakás esetében is, de egy irodánál különösen fontos.
  • Az irodáknál szinte létfontosságú a parkolási lehetőség, úgyhogy ezt is mindenképpen mérjük fel, mielőtt megejtenénk az üzletet.
  • Az sem elhanyagolható szempont, hogy legyen a közelben egy-két bolt, netán étkezde, hiszen ez is emeli az ingatlan értékét.
  • Érdemes előre tájékozódni, hogy mennyire biztonságos a környék, ahol a kiszemelt lakás, ház vagy iroda áll. Ahogy arról is, hogy várható-e valami változás a közeljövőben, ami elronthatja akár a tájképet, akár a fényviszonyokat.

Ezek mellett természetesen nem feledkezhetünk meg az olyan általánosságokról, mint a penész, a falon lévő repedések, eldeformálódások vagy az ingatlan elektromos hálózatának vizsgálata.

A felsorolt jellemzők figyelembevételével megbecsülhető, hogy mekkora sikerrel és milyen hosszú távon fogjuk tudni kiadni a megvásárolt ingatlant. Természetesen a hozam függ attól, hogy hosszú-vagy rövid távra szándékozunk-e kiadni azt, és attól is, hogy mennyi energiát fektetnénk bele a bérlések intézésébe.

Ha sok időnk van rá, hogy lakásunk kiadásával foglalkozzunk, ajánlott egy népszerű helyen lakást választani a városban, ami kiválóan működtethető Airbnb-ként, ám mivel ebben az esetben a bérlők rendkívül hamar változnak, olyannak ajánlott, aki tudja intézni az ingatlan gyakori takarítását és a fizetéseket is. Ha nem szeretnénk sokat vesződni a bérlőkkel, érdemes hosszú távra kiadni az ingatlant.

Aki nem szeretne fizikailag magának tudni egy lakást, annak kiváló választás lehet az ingatlanbefektetési alap, ami mindent helyettünk intéz, és nekünk már csak pénzbeli hozzájárulással kell részt venni az ügyletben.

Aki bizonytalan abban, hogy belevágjon-e, bátran kérje ügyvéd vagy pénzügyi tanácsadók véleményét, hiszen ők tapasztalatuknál fogva tudni fogják, hogy érdemes-e beruházni.

Ha ingatlan adásvételbe vágunk, mindenképpen vegyük fontolóra saját igényeinket és azt is, hogy mit szeretnénk elérni a beruházással, mert ezek a tényezők segítenek meghozni a legjobb, végső döntést. Válasszunk tudatosan, és a befektetés hosszú távon is gyümölcsöző lesz!


Ne hagyd ki!