Lakáskulcs az asztalon.
Fotó: 123RF

Hol érdemes most ingatlant venni befektetésként? Mutatjuk

A legnagyobb hozamot jelenleg vidéki használt ingatlan vásárlásával lehet elérni.


Még a tavalyitól is elmarad az idei hozamszint

A koronavírus-járvány hatásai (visszaeső turizmus, kevesebb munkavállaló és diák keresett kiadó lakást, csökkenő bérleti díjak) lejjebb vitték a befektetési céllal, kiadásra szánt ingatlanokkal elérhető hozamokat. Még a tavalyi átlagos hozamszinttől is elmarad az idei a befektetési célú ingatlanvásárlásoknál a Takarék Index elemzőinek vizsgálata szerint.

A kiadási célú lakásvásárlásnál a hozam két tényezőből tevődik össze, a bérleti díjból és a lakásárak növekedéséből. A korábbi években az utóbbi biztosította az ingatlanok jelentős jövedelmezőségét. Tavaly ugyanakkor a drágulás mértéke jelentősen csökkent, bár még így is 3 százalékkal nőtt éves szinten 2021 első negyedévére.

A hozammásik összetevőjéről, a bérleti díjból elérhető jövedelemről az mondható el, hogy a KSH lakbérindexe szerint országosan az előző év azonos időszakához képest 2021 júliusában 1,4 százalékkal nőttek a bérleti díjak, de Budapesten csak 0,2 százalékos volt az emelkedés. Így összességében, bár az idei nyár gyorsabb ütemű drágulást hozott, továbbra is messze elmarad az árszint a járvány előttitől, ami rontja az ingatlanok hozamtermelő képességét.

A Takarék Index kalkuláció szerint 3 százalékos várható lakásár-növekedés mellett 4,9 és 6,7 százalékos hozamokra lehet számítani Budapesten a használtlakás-piacon. Vidéken az eddigiekhez hasonlóan, ennél kicsit magasabb, 6,1 és 9,4 százalékos szintek is elérhetőek.

Az új lakásoknál a hozamok Budapesten 4 és 6 százalék között alakultak a számítás szerint.

A zöld lakáshitel emelheti a hozamot

Az elemzés rámutat azonban arra, hogy az új lakások iránti keresletet támogatja, hogy a most indult zöldhitelprogramban 2,5 százalékos kamattal is elérhető jelzáloghitel az energiatakarékos ingatlanokat vásárlóknak, ami a mostani kalkulációhoz képest közvetve javíthatja az új lakások hozamtermelő képességét. Ráadásul a családos, CSOK-kal vásárlók számára, ez utóbbi hitel kamatlába 0 százalékra mérséklődik, ami szintén növelheti a keresletet az új lakások iránt. Összességében tehát az új lakások további áremelkedésére lehet számítani.

A zöld lakáshitel feltételeit, jellemzőit ebben a cikkben ismertettük. Itt pedig a bankok ajánlatait mutattuk be a hitelprogram október 5-i elindításakor.

A Takarék Index elemzése szerint a támogatásoknak, valamint a gazdasági növekedésnek és emelkedő bérpályának köszönhetően az újlakások piacához hasonlóan a használt piacon is további áremelkedés várható. A lakáspiaci kockázatok között ugyanakkor meg kell említeni a hitelkamatok emelkedését, valamint a hiteltörlesztési moratórium jövő évi kifutását, amelynek pontos hatásai egyelőre nem ismertek.

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy október 31-ig változatlanul, 2022. június 30-ig csak a rászorulóknak marad a törlesztési moratórium. Kalkulációk szerint akár 500 ezer forinttal is nőhet a teljes visszafizetendő összege annak a 8 millió forintos lakáshitelnek, amelyet idén október 31-e helyett a jövő év június 30-áig a moratóriumban tartanak


Ne hagyd ki!