Az ukrán hatóságok lekapcsoltak egy bányászfarmot, amely egyebek között videojáték konzolok és lopott áram segítségével termelt kriptovalutákat.


Az Ukrajnai Biztonsági Szolgálat (SZBU) tájékoztatása szerint az igazi problémát nem maga a kriptovaluta bányászata jelenti, hanem az ellopott áram mennyisége. Mint kiderült, az elkövetők megbütykölték a telephelyük villanyóráit, amelyek így nem a valós áramfogyasztást mutatták. A hatóságok megállapították, hogy a tettesek így havonta nagyjából 56-78 millió forint értékű ukrán hrivnyával károsították meg az államot. A szakemberek hozzátették, a Vinyica környéki telephely energiaigénye akkora volt, hogy előbb-utóbb áramkimaradást okozott volna a helyi lakosok kárára. A bűnözők a farmot egy áramszolgáltató egykori telephelyén alakították ki, ahol Bitcoint és egyéb kriptovalutákat bányásztak.

Az áramszolgáltató is sáros lehet

A hatóságok átkutatták a telephelyet, valamint a kijevi és a vinyicai elkövetők lakásait, melynek során

  • 5000 számítógépet,
  • 3800 játékkonzolt,
  • 500 videokártyát,
  • 50 processzort,
  • áramfogyasztásról készült dokumentumokat,
  • illetve notebook-okat, telefonokat és adattárolókat

foglaltak le.

Az SZBU víz, villany és hőenergia engedély nélküli felhasználása miatt büntetőeljárást indított az értintettek ellen. A nyomozók egyelőre még kutatják, kik vettek részt a bűncselekményben. Az SZBU az áramszolgáltató tisztségviselőit is kikérdezi.

Az elmúlt hónapokban rengeteg kritikát kapott a Bitcoin a környezetszennyező hatása miatt. Még Elon Musk is elpártolt (ideiglenesen) a valutától. A valuta energiaigényét jól mutatja az ukrán példa is. De említhetnék annak a Pécs méretű, New York-i tónak az esetét, amelyet a helyi Bitcoin bánya kis túlzással termálfürdővé változtatott. Nemrég Kína is korlátozásokat vezetett be a bányászfarmok energiafelhasználására, amelynek következtében rengeteg „bányász" elhagyta az országot. Közülük sokan az USA-ba „menekültek".