PlayStation-öket és áramot lopott egy ukrán bányászfarm

Nagyban bányásztak kriptovalutát, nagyban lopták hozzá az áramot

Az ukrán hatóságok lekapcsoltak egy bányászfarmot, amely egyebek között videojáték konzolok és lopott áram segítségével termelt kriptovalutákat.


Az Ukrajnai Biztonsági Szolgálat (SZBU) tájékoztatása szerint az igazi problémát nem maga a kriptovaluta bányászata jelenti, hanem az ellopott áram mennyisége. Mint kiderült, az elkövetők megbütykölték a telephelyük villanyóráit, amelyek így nem a valós áramfogyasztást mutatták. A hatóságok megállapították, hogy a tettesek így havonta nagyjából 56-78 millió forint értékű ukrán hrivnyával károsították meg az államot. A szakemberek hozzátették, a Vinyica környéki telephely energiaigénye akkora volt, hogy előbb-utóbb áramkimaradást okozott volna a helyi lakosok kárára. A bűnözők a farmot egy áramszolgáltató egykori telephelyén alakították ki, ahol Bitcoint és egyéb kriptovalutákat bányásztak.

Az áramszolgáltató is sáros lehet

A hatóságok átkutatták a telephelyet, valamint a kijevi és a vinyicai elkövetők lakásait, melynek során

  • 5000 számítógépet,
  • 3800 játékkonzolt,
  • 500 videokártyát,
  • 50 processzort,
  • áramfogyasztásról készült dokumentumokat,
  • illetve notebook-okat, telefonokat és adattárolókat

foglaltak le.

Az SZBU víz, villany és hőenergia engedély nélküli felhasználása miatt büntetőeljárást indított az értintettek ellen. A nyomozók egyelőre még kutatják, kik vettek részt a bűncselekményben. Az SZBU az áramszolgáltató tisztségviselőit is kikérdezi.

Az elmúlt hónapokban rengeteg kritikát kapott a Bitcoin a környezetszennyező hatása miatt. Még Elon Musk is elpártolt (ideiglenesen) a valutától. A valuta energiaigényét jól mutatja az ukrán példa is. De említhetnék annak a Pécs méretű, New York-i tónak az esetét, amelyet a helyi Bitcoin bánya kis túlzással termálfürdővé változtatott. Nemrég Kína is korlátozásokat vezetett be a bányászfarmok energiafelhasználására, amelynek következtében rengeteg „bányász" elhagyta az országot. Közülük sokan az USA-ba „menekültek".

Ne hagyd ki!