A New York államban található Seneca-tó vize olyan meleg, hogy lassan felveszi a verseny a szoboszlói strand termálvizével. A melegedés hátterében a tó közelében található Bitcoin bányászfarm áll.A Bitcoinról köztudott, hogy rengeteg energia kell a bányászatához. A környezetvédők egyre nagyobb aggodalommal tekintenek a technológiára, amely irdatlan mennyiségű káros anyagot pumpál a légkörbe. Eddig főleg az üvegházhatású gázok, például a szén-dioxid termelése okozott gondokat, most viszont egy újabb probléma ütötte fel a fejét. New York államban rengeteg ember panaszkodott a helyi Greenidge vállalatra, amely a Bitcoin bányászata révén szinte jacuzzivá változtatta a város egyik legnagyobb tavát.

Aggasztó adatok

A Greenidge jelenleg több mint 8000 bányászgépet üzemeltet a telephelyén, amely közvetlenül a Seneca-tó mellett található. A telep egy saját, gázüzemű erőművel is rendelkezik, amely biztosítja a bányászgépek 45 megawattos energiaellátását. Az igazi gondot az okozza, hogy az erőmű a Seneca-tó vizét használja hűtésre. Az erőmű egy átlagos napon több mint 526 millió liter vizet szivattyúz ki a tóból, és nagyjából ugyanennyit enged vissza. A visszaengedett vízmennyiség hőfoka nyáron elérheti a 42, télen pedig a 30 Celsius-fokot. Az óriási mennyiségű vízfelhasználás következtében a 173 négyzetkilométer területű tó vize rohamosan melegszik. A helyi lakosok szerint a hőfoka már egy termálforráshoz hasonlítható.

Az Earth Justice környezetvédelmi csoport megvizsgálta a Greenidge dokumentumait, és rámutatott, hogy bányásztelep szén-dioxid és dinitrogén-oxid kibocsátása az elmúlt évben a tízszeresére nőtt.

Mit mond a Greenidge?

A Greenidge vezérigazgatója, Jeff Kirt szerint a bányászfarm ökológiai lábnyoma kisebb, mint valaha. Hozzátette, az erőmű és a bányászfarm is a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően üzemel. Ebben igaza van, ugyanis New York állam környezetvédelemért felelős minisztériuma engedélyezte a cégnek, hogy felhasználhassa a Seneca-tó vizét az erőmű hűtésére. Jeff Kirt hozzátette, hogy a Greenidge 31 munkahelyet teremtett, továbbá 25 ezer dollárt adományozott a drezdai (itt nem a német városról van szó) tűzoltóságának, illetve 20 ezer dollárt a helyi tankerületnek. Sovány vigasz ez a tó számára.

A Greenidge környezetvédelmi engedélyét idén szeptemberben újítják meg, addig semmit nem lehet tenni az ügy érdekében. Legalábbis hivatalos úton. Az Earth Justice megkérte New York állam környezetvédelemért felelős minisztériumát, hogy szigorúan vizsgálja felül a Greenidge engedélyeit szeptemberben. Néhány hónap múlva kiderül, hogy a tó egészsége, vagy a bányászat a fontosabb.

The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Az Amazon milliós belépési bónusszal csalogatja a munkavállalókat

Közeledik a karácsonyi hajsza, az Amazon viszont egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, ezért újabbnál-újabb ösztönzőkkel próbálja becsalogatni a leendő munkavállalókat. Aktuális akciójában forintban akár 1,3 milliós bónuszt is bezsebelhetnek a friss belépők.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

35 évesen nyugdíjba ment, ára volt, de megérte

A most 37 éves Katie Donegan története tökéletesen példázza, hogy elszántsággal, kitartással és tudatos pénzügyi tervezéssel bárki idejekorán nyugdíjba vonulhat, hogy más dolga se legyen, csak élvezni az életet. Mindezt úgy, hogy közel 430 millió forintnak megfelelő angol font van a bankszámláján.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Felfoghatatlan, mennyivel gazdagodtak a milliárdosok a járványban

Az Institute for Policy Studies (IPS) agytröszt és az Americans for Tax Fairness mozgalom szakértői megvizsgálták, hogy az USA milliárdosainak mennyivel gyarapodott a vagyona a pandémia idején. A kutatás alátámasztja azt az „egyetemes igazságot", hogy egy világválság a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket pedig még szegényebbé teszi.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!