Norvégia központi bankja államilag támogatott digitális valutát fog bevezetni-adta hírül a Business Insider.


Norvégia hosszú évek óta vezeti azoknak az államoknak a listáját, melyek polgárai, kormányszervei és pénzintézetei a lehető legkisebb mennyiségben használnak fizikai pénzt. Az országban készpénzes tranzakciók a teljes forgalom csupán 4 százalékát teszik ki. A jegybank legutóbbi bejelentésével, amely szerint központilag támogatott digitális valutát fognak bevezetni, ezt az arány még tovább szeretnék csökkenteni.

Gyengülő félelmek

Øystein Olsen, a Norges Bank kormányzója korábban nem tűnt túl lelkesnek a digitális valuta bevezetése kapcsán. Hangsúlyozta, hogy Norvégiának nagyon kevés nemzetközi tapasztalata van, és egy ilyen valuta komplex problémákat vetne fel.

Ennek ellenére hamarosan élesítik a saját digitális valutájukat, amit már közel 4 éve fejlesztenek. A bank közleménye szerint a következő két évet arra szánják, hogy tovább teszteljék és finomítsák a fizetőeszközt, mielőtt teljesen az ország életének részévé válhatna.

Több tudásra, tapasztalatra van szükségünk ahhoz, hogy biztosan kijelenthessük, hogy egy központilag támogatott digitális valutának valóban helye van az országunkban

-mondta Øystein Olsen.

Az államilag bevédett kriptopénz használatával csökkenhetnének a tranzakciós és kezelési költségek, így hatékonyabb megoldást kínálnának, mint a hagyományos fizetőeszközök. Ráadásul ezek a pénznemek blokklánc technológiára alapulnak, így szinte lehetetlen meghackelni a rendszert.

Szépen sorban

Számos ország tervezi a saját, jegybank által támogatott digitális valuta bevezetését, például az USA és az Egyesült Királyság. Nem meglepő módon Kína jár a legközelebb a megoldáshoz, ők már 2014. óta tesztelik a saját valutájukat, amit jövőre már élesben is bevethetnek. Ne feledjük, Kínában van a Bitcoin-bányák 75 százaléka.

A központi digitális valuták célja a kedvezőbb árak mellett az lenne, hogy a kriptovaluták okozta instabilitást és veszélyeket kiegyensúlyozzák.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!