Nagy-Britannia pénzügyi intézményei államilag támogatott forradalomra készülnek a kriptovaluták világában.


A brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak azt kérte a jegybanktól, hogy vizsgálja meg mélyebben egy nemzeti kriptovaluta bevezetésének lehetőségét. Egy ilyen, Bank of England által támogatott digitális fizetőeszköz lehetővé tenné a vállalkozások és a fogyasztók számára, hogy közvetlenül a jegybanknál vezessék a számláikat, így csökkenthetnék a hagyományos pénzintézetek szerepét, miközben hitelezési szerepük nőhetne.

A Pénzügyminisztérium a jegybankkal közösen egy munkacsoportot fog létre hozni, aminek az elsődleges feladata az lesz, hogy felderítsen minden lehetséges megoldást, ami egy központilag támogatott digitális fizetőeszköz bevezetését eredményezheti

-nyilatkozta a pénzügyminiszter.

Úgy néz ki már a neve is megvan a valutának, Rishi Sunak nemrégiben egyetlen szót posztolt ki a Twitterre: Britcoin.

Nincsenek egyedül

A világ nagyobb jegybankjai már hónapok, évek óta vizsgálják a központilag támogatott kriptovaluták bevezetését. Alapvetően a jegybanki alapokhoz való hozzáférést akarják kibővíteni, melyek jelenleg csak a kereskedelmi bankok számára elérhetők. Így felgyorsíthatnák a belföldi és külföldi fizetéseket, csökkenthetnék a pénzügyi instabilitást, illetve felvehetnék a harcot a kriptovaluták okozta kihívásokkal.

Kína már 2014. óta finomítgatja a nemzeti digitális valutája rendszerét, amit a jegybankjuk alelnökének friss bejelentése szerint a 2022-es pekingi téli olimpiai játékokon élesben is tesztelhet majd a közönség.

Az Európai Központi Bank is fejlesztgeti a saját digitális fizetőeszközét, de a forgalomba hozatalára valószínűleg még éveket kell várnunk. A brit jegybank is hozzátette, hogy nem helyettesíteni akarja a meglévő fizetési eszközöket és bankszámlákat, csupán bővítené, kiegészítené a szolgáltatási palettát. Tovább megyünk, még a Facebook is saját kriptovalutát akar piacra dobni.

A kétségeket ugyanakkor az is jelzi, hogy Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója azzal a kritikával illette a Bitcoin-t, hogy nem tud valódi, értéktartó eszközként funkcionálni, a valutával végrehajtott tranzakciók nem hatékonyak, ezért alkalmatlan arra, hogy igazi pénznemként kezeljék. Ráadásul a befektetőknek is magas kockázatot jelent.

Mentőöv a szigetnek

Nem a Britcoin lenne az egyetlen intézkedése a pénzügyminiszternek, ami London Brexit előtti versenyképességének a helyreállítását célozza. Rishi Sunak egyebek között azt is kérvényezte az EU-tól, hogy törölje el azokat a megkötéseket, amelyek korlátozzák azt, hogy ki kereskedhet a Londoni Értéktőzsdén. Ezzel anonim nagyágyúkat hozhatnának a szebb napokat is megélt londoni tőzsdére.

Továbbá azt is felterjesztette, hogy a cégek tőzsdén való kereskedéseinek szabályzatát is módosítsák, hogy kevesebb teher nyomja a társaságok vállát.

Durran a lufi?

Rengeteget hallani azokat a spekulációkat, hogy a Bitcoin-lufi hamarosan kidurran, és a kriptovaluták csupán tiszavirág-életű fellángolások. Ezt mondták a Bitcoin-ra 2011-ben, mikor még csak 29 dollárba került egy egységnyi belőle, de megkapta ugyanezt 2013-ban (1147 dollár), 2015-ben (456 dollár), 2017-ben (19343 dollár), 2019-ben (12907 dollár) és idén is, a maga 65 ezer dolláros árfolyamával. Több, mint valószínű, hogy lesznek árkorrekciók a közeljövőben, miközben folyamatosan jelennek meg új valuták, egyre több helyen lehet fizetni velük, egyre több bank fogadja el fedezetként őket. Vagyis korai még temetni a kriptopénzeket, elég szívósnak látszanak.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Mit csinál manapság Melinda Gates? Amit Jeff Bezos exneje is!

Jeff Bezos exneje, MacKenzie Scott és Melinda French Gates összesen 40 millió dollárt, azaz közel 12 milliárd forintot szentelt egy olyan ügynek, amely középpontjában az amerikai nők karrierlehetőségeinek és életkörülményeinek javítása áll.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Mit mérlegeljünk elektromos autó vásárlása előtt? 4 tipp a szakértőtől

Nagy értékű vagyontárgy beszerzésekor számos tényezőt figyelembe veszünk. Nincs ez másképpen elektromos gépjármű vásárlásakor sem. De mi alapján döntsünk ilyenkor? Mutatjuk!
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

26 milliárdra büntették a Zoom-ot, mert kiszivárogtatta a felhasználók adatait

Az Egyesült Államok Kerületi Bírósága 86 millió dollárra, átszámítva közel 26 milliárd forintra büntette a videokonferenciákra szakosodott Zoom vállalatot a felhasználók személyes adatainak kiszivárogtatása miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!