Kriptopénzek egy kupacban

Nagy-Britannia pénzügyi intézményei államilag támogatott forradalomra készülnek a kriptovaluták világában.


A brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak azt kérte a jegybanktól, hogy vizsgálja meg mélyebben egy nemzeti kriptovaluta bevezetésének lehetőségét. Egy ilyen, Bank of England által támogatott digitális fizetőeszköz lehetővé tenné a vállalkozások és a fogyasztók számára, hogy közvetlenül a jegybanknál vezessék a számláikat, így csökkenthetnék a hagyományos pénzintézetek szerepét, miközben hitelezési szerepük nőhetne.

A Pénzügyminisztérium a jegybankkal közösen egy munkacsoportot fog létre hozni, aminek az elsődleges feladata az lesz, hogy felderítsen minden lehetséges megoldást, ami egy központilag támogatott digitális fizetőeszköz bevezetését eredményezheti

-nyilatkozta a pénzügyminiszter.

Úgy néz ki már a neve is megvan a valutának, Rishi Sunak nemrégiben egyetlen szót posztolt ki a Twitterre: Britcoin.

Nincsenek egyedül

A világ nagyobb jegybankjai már hónapok, évek óta vizsgálják a központilag támogatott kriptovaluták bevezetését. Alapvetően a jegybanki alapokhoz való hozzáférést akarják kibővíteni, melyek jelenleg csak a kereskedelmi bankok számára elérhetők. Így felgyorsíthatnák a belföldi és külföldi fizetéseket, csökkenthetnék a pénzügyi instabilitást, illetve felvehetnék a harcot a kriptovaluták okozta kihívásokkal.

Kína már 2014. óta finomítgatja a nemzeti digitális valutája rendszerét, amit a jegybankjuk alelnökének friss bejelentése szerint a 2022-es pekingi téli olimpiai játékokon élesben is tesztelhet majd a közönség.

Az Európai Központi Bank is fejlesztgeti a saját digitális fizetőeszközét, de a forgalomba hozatalára valószínűleg még éveket kell várnunk. A brit jegybank is hozzátette, hogy nem helyettesíteni akarja a meglévő fizetési eszközöket és bankszámlákat, csupán bővítené, kiegészítené a szolgáltatási palettát. Tovább megyünk, még a Facebook is saját kriptovalutát akar piacra dobni.

A kétségeket ugyanakkor az is jelzi, hogy Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója azzal a kritikával illette a Bitcoin-t, hogy nem tud valódi, értéktartó eszközként funkcionálni, a valutával végrehajtott tranzakciók nem hatékonyak, ezért alkalmatlan arra, hogy igazi pénznemként kezeljék. Ráadásul a befektetőknek is magas kockázatot jelent.

Mentőöv a szigetnek

Nem a Britcoin lenne az egyetlen intézkedése a pénzügyminiszternek, ami London Brexit előtti versenyképességének a helyreállítását célozza. Rishi Sunak egyebek között azt is kérvényezte az EU-tól, hogy törölje el azokat a megkötéseket, amelyek korlátozzák azt, hogy ki kereskedhet a Londoni Értéktőzsdén. Ezzel anonim nagyágyúkat hozhatnának a szebb napokat is megélt londoni tőzsdére.

Továbbá azt is felterjesztette, hogy a cégek tőzsdén való kereskedéseinek szabályzatát is módosítsák, hogy kevesebb teher nyomja a társaságok vállát.

Durran a lufi?

Rengeteget hallani azokat a spekulációkat, hogy a Bitcoin-lufi hamarosan kidurran, és a kriptovaluták csupán tiszavirág-életű fellángolások. Ezt mondták a Bitcoin-ra 2011-ben, mikor még csak 29 dollárba került egy egységnyi belőle, de megkapta ugyanezt 2013-ban (1147 dollár), 2015-ben (456 dollár), 2017-ben (19343 dollár), 2019-ben (12907 dollár) és idén is, a maga 65 ezer dolláros árfolyamával. Több, mint valószínű, hogy lesznek árkorrekciók a közeljövőben, miközben folyamatosan jelennek meg új valuták, egyre több helyen lehet fizetni velük, egyre több bank fogadja el fedezetként őket. Vagyis korai még temetni a kriptopénzeket, elég szívósnak látszanak.


Ne hagyd ki!