Egy kupac kriptopénz

A Bitcoin-őrület nagy nyertesei a rendszert kiszolgáló digitális pénztárcákat és kereskedelmi platformokat működtető vállalatok. A bődületes bevételek mellett egyre többen kerülnek tőzsdére is.


Az Exodus igen különleges formáját választotta a részvénykibocsátásnak. Nagyon egyszerűen, a kriptovaluta pénztárcánkból vásárolhatunk tőlük „A+" osztályú részvényeket. A vásárlásra csak Bitcoin, Ethereum, illetve USD Coin használható. A részvényeik limitált számban érthetők el, darabonként 27,42 dollárért. Amint a cég kapitalizációja eléri a 75 millió dollárt, leállítják az értékesítést, legalábbis egyelőre. Ezzel egyfajta tokenizált részvényeket alkottak meg, melyek árusítását az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete már jóvá is hagyta. Az így vásárolt token-törzsrészvényeket a felhasználók kriptopénztárcájában fogják tárolni, blokklánc hálózaton. A vásárlók privát kulcsai, amelyekkel a pénztárcájukat és a tranzakcióikat kezelhetik, titkosak, így rajtuk kívül másnak nincs hozzáférése. Ezzel a részvénykereskedés teljes mértékben a saját blockchain hálózatukon zajlik, anélkül, hogy tradicionális értéktőzsdéket be kellene vonniuk.

2015-ben alapították a vállalatot, amely egy több eszközből álló szoftver-pénztárcát nyújt a felhasználóknak, amellyel kriptovaluta (és immáron token-törzsrészvény) tárolást és kereskedést lehet végrehajtani a számítógépük és a telefonjuk segítségével. Jelenleg száznál is több digitális valutával kompatibilis a rendszerük. Az Exodus célja, hogy 2030-ra legalább a világ felét behálózza, és elősegítse a tradicionális pénzügyi rendszerektől való eltávolodást.

Nincsenek egyedül

Ahogy kriptovalutákból is egyre több kerül a piacra, úgy az ezek tárolását és kereskedését lehetővé tevő digitális pénztárcák, valamint az ezeket létrehozó vállalatok is egyre nagyobb szerepet kapnak. Az Exodus mellett többen is részvénykibocsátás előtt állnak.

Az Egyesült Államok legnagyobb kereskedője, a Coinbase április 14-én közvetlen részvénykibocsátással kerül a Nasdaq-ra, amivel jelentős tőkéhez juthat, illetve meg is kerülheti a befektetési bankokat. A cég 2018-as adatok alapján körülbelül 8 milliárd dollárt érhetett, tavaly 35 millió felhasználója és több mint egymilliárd dolláros bevétele volt.

A Coinbase mellett a Kraken és a Robinhood is tervez részvénykibocsátást.


Ne hagyd ki!