Megjött az adóbevallás tervezet
people sitting down near table with assorted laptop computers

Több mint ötmillió magyar kapott fontos üzenetet az adóhivataltól

Már elérhetőek az adóbevallási tervezetek, közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhatóság idén több mint 5,4 millió adózónak készítette el a dokumentumot.


A tervezetek a NAV honlapján érhetőek el, az eSZJA-portálon keresztül. A hozzáféréshez szükség van egy úgynevezett KAÜ-azonosítóra is, ami lehet ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány vagy telefonos azonosító. Ha egyetértesz a bevallástervezettel, nincs vele tennivalód, május 20-án ez lesz az érvényes adóbevallásod. Ha valami nem stimmel, belenyúlhatsz a dokumentumba, tudod módosítani, illetve a civil szervezeteknek és az egyházaknak felajánlható 1+1 százalékról rendelkezni.

Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Ha ebbe a körbe tartozol, ezt ne mulaszd el. És ne felejtsd el beküldeni a kiegészített bevallást.

Nyugalom, akinek nincs KAÜ-azonosítója (ügyfélkapuja, elektronikus személyi igazolványa, telefonos azonosítója) annak április 30-ig postázzák a tervezetet, az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot és a válaszborítékot együtt.