Az Európai Bíróság a Tesco ellen, a dolgozók javára ítélt
©Tupungato/123RF.COM

Az Európai Bíróság a Tesco ellen, a dolgozók javára döntött

Több mint 6 ezer dolgozó indított munkaügyi bírósági eljárást a Tesco ellen. Az EU bírósága a munkavállalók oldalára állt – írja a Reuters.


Az egyesült királyságbeli Tesco alkalmazottai megelégelték az igazságtalan bánásmódot és az egyenlőtlen fizetéseket. Mivel panaszaik süket fülekre találtak a vállalatnál, bíróságra vitték az ügyet. Több mint hatezer dolgozó adott hangot az elégedetlenségének. Elmondásuk szerint a bolti dolgozók, főleg a nők, ugyanolyan értékű munkáért kevesebb fizetést kapnak, mint a – nagyrészt férfi - raktári dolgozók. Ami álláspontjuk szerint diszkriminatív. A Tesco azzal védekezett, hogy az egyenlő bánásmód elvén nyugvó uniós törvény nem alkalmazható ebben az esetben.

Hosszú menet lesz

Az Egyesült Királyság illetékes, watfordi bírósága még 2019-ben, vagyis a Brexit előtt kért iránymutatást az ügyben az Európai Unió Bíróságától (EUB). Az EUB most a dolgozóknak adott igazat. Az EUB bírái szerint az uniós jog által lefektetett, a férfi és női munkavállalók egyenlő díjazásának elve közvetlenül alkalmazható a Tesco elleni eljárásban.

A Tesco erre azt mondta, hogy a raktári és a bolti munkakörök eltérőek, ezért indokolt, hogy a fizetések is azok legyenek. Az egyik szóvivőjük hozzátette, a raktári munkakörök teljesen más készségeket és teljesítményt igényelnek, mint a bolti feladatok, így természetes, hogy különbözőek lesznek a fizetések is. Viszont leszögezte, ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy valaki, férfi, vagy nő.

Tisztességesen javadalmazzuk a kollégáinkat az elvégzett munkájukért, és keményen dolgozunk annak érdekében, hogy az általunk kínált fizetések és juttatások igazságosak, versenyképesek és fenntarthatók legyenek. A minket ért vádak rendkívül összetettek, és sok évbe fog teli, mire döntés születik. Továbbra is határozottan kiállunk az álláspontunk mellett

-mondta a Tesco szóvivője.

Az ügyben eljáró watfordi bíróságnak figyelembe kell vennie az EUB döntését, mielőtt ítéletet hirdet az ügyben. A Reuters beszámolója szerint az EUB hatásköre ugyanis a Brexit ellenére is kiterjed a Tesco dolgozók ügyére, amit a szigetország és az EU szétválási megállapodása tesz lehetővé. Az EUB ítélete végleges, fellebbezésnek helye nincs. Az ügy még sokáig elhúzódhat, de más áruházláncok hasonló helyzetben lévő dolgozóit is cselekvésre ösztönözheti.