A miniszter szerint november végére megállapodhatunk az EU-val
Fotó: Shutterstock

A miniszter szerint másfél hónap, és dűlőre jutunk az EU-val

A területfejlesztési miniszter bízik abban, hogy november végéig mindenképpen meglesz a megállapodás az Európai Bizottsággal. Navracsics Tibor a Portfolio.hu konferenciáján tartott előadásában azt mondta, ez lehetővé teszi, hogy Magyarország ténylegesen hozzáférjen az európai uniós forrásokhoz, és ne csupán az előlegekhez.


A miniszter azt mondta, ezen a héten csütörtökön kezdődik a tárgyalások újabb, a kormány tervei szerint szerint befejező szakasza. A cél az, hogy amint a feljogosító feltételekről szóló tárgyalások befejeződnek, azonnal indulhasson a projektek uniós finanszírozása. Navracsics Tibor kitért arra, hogy 2014 és 2020 közötti uniós források 94 százalékát már lehívta Magyarország, ezzel az eredménnyel az ötödik legjobb adszorpciós képességgel rendelkező tagállam. Szerinte jól tudtak hasznosulni a források, ami a fejlesztési időszak lezárásáig, idén év végéig még javulhat.

A 2021-2027-es tervezési időszak fő fejlesztéspolitikai céljai a gazdaságfejlesztés, versenyképességfejlesztés, infrastruktúrafejlesztés, munkahelyteremtés. Emellett szeretnék elérni, hogy 2030-ig az EU 5 legélhetőbb tagállama közé tartozzon Magyarország. Erre 14 ezer milliárd forint áll majd rendelkezésre. Megjegyezte, hogy a vidékfejlesztési források folyósítása folyamatban van, az operatív programokat és a kohéziós pénzeket nem folyósítják, ezeket érintik a folyamatban lévő tárgyalások.

A 2021-27-es források 3 százalékát már lehívta az ország, ezek egy része a költségvetés által megelőlegezett uniós projektekre vonatkozik. Másik része pedig azokat a szervezetfejlesztési, infrastrukturális tevékenységeket finanszírozza, amelyek előkészítik az Európai Bizottság (EB) által a jövőben lehetővé tett uniós források lehívását, hasznosítását. Szeretnék, hogy a lezáruló fejlesztési időszakhoz hasonlóan magas legyen a források lehívása.

Navracsics Tibor elmondta, ágazati operatív programok lesznek az új időszakban is, újdonság a digitális megújulás operatív program, amire csaknem 800 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ez az infrastruktúrafejlesztéstől kezdve a digitális készségek oktatásáig, képzéséig lefedi a teljes spektrumot. A másik nagy "pénzeskosár" a csaknem 2300 milliárd forintos támogatás része a helyreállítási és ellenállóképességi alapnak. Ehhez a hozzáférést lehetővé teszi, hogy tavaly decemberben az Európai Tanács elfogadta Magyarország nemzeti helyreállítási tervét - ismertette. A Bizottság kérése az volt, hogy a tervek két fejlesztési területre fókuszáljanak, a zöld átmenetre és az ehhez kötődő energetikai beruházásokra és a digitális átmenetre.

Augusztus 31-ig elküldték az EB-nek a helyreállítási és ellenállóképességi terv hitel részére vonatkozó kérelmet. Ez mintegy 1500 milliárd forint RRF-hitelt (Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz - RRF) jelent, és további 268 milliárd forint pedig vissza nem térítendő támogatás.


Ne hagyd ki!