Figyelem! Drágulnak a hitelek!
Fotó: Unsplash

Figyelem! Drágulnak a hitelek!

Akár 30-40 százalékkal is nőhet a személyi- és áruhitelek törlesztőrészlete, miután január 1-től megszűnik a 2020. márciusban ezekre bevezetett THM plafon!

A személyi és áruhitelek, valamint a hitelkártyák teljes hiteldíj mutatója (THM) 2020. március 19. és 2020. december 31. között – az állami szabályozásnak köszönhetően – legfeljebb 5,75 százalékos lehetett. Boldogok lehettek a fogyasztók, hiszen olcsó hitelhez juthattak. Ennek azonban 2021. január 1-től vége!

A legtöbb személyi és áruhitelt ugyanis változó kamatozással és egy éves kamatperiódussal helyezték ki a pénzintézetek. Ez azt jelenti, hogy egy éven belül változtathatnak a fizetendő kamatokon. És változtatni is fognak! Mert a hitelek törlesztési moratóriumát meghosszabbították ugyan, ám a személyi- és áruhitelekre vonatkozó THM-plafont eltörölték.

Hogy mennyire fog megváltozni a kamat, az bankonként eltérő lehet, egy azonban biztos: minél kisebb a felvett hitelösszeg, annál nagyobb lesz a drágulás! Egy egymillió forintos személyi kölcsönnél akár 40-50 százalékos törlesztőrészlet emelkedés is elképzelhető. Ha 2 millió forintos személyi kölcsönt vettünk fel, akkor „csak" 20 százalék körüli drágulással szembesülhetünk.

Szerencsére az ügyfeleknek nem kell beletörődniük a folyamatosan emelkedő törlesztő részletekbe, dráguló hiteleiket lecserélhetik minősített fogyasztóbarát személyi hitelre. Ez legfeljebb 7 éves futamidejű, rögzített kamatozású kölcsön, melynek kamatfelára 500 ezer forintig legfeljebb 15, afelett viszont csak 10 százalék lehet. A folyósítási díj maximuma 0,75 százalék, az előtörlesztési díj pedig az előtörlesztett összeg 0,5 százaléka lehet. Üröm az örömben, hogy minősített fogyasztóbarát személyi hitel egyelőre csak az OTP Banknál érhető el.

The Conversation

Ne hagyd ki!