Akár 30-40 százalékkal is nőhet a személyi- és áruhitelek törlesztőrészlete, miután január 1-től megszűnik a 2020. márciusban ezekre bevezetett THM plafon!

A személyi és áruhitelek, valamint a hitelkártyák teljes hiteldíj mutatója (THM) 2020. március 19. és 2020. december 31. között – az állami szabályozásnak köszönhetően – legfeljebb 5,75 százalékos lehetett. Boldogok lehettek a fogyasztók, hiszen olcsó hitelhez juthattak. Ennek azonban 2021. január 1-től vége!

A legtöbb személyi és áruhitelt ugyanis változó kamatozással és egy éves kamatperiódussal helyezték ki a pénzintézetek. Ez azt jelenti, hogy egy éven belül változtathatnak a fizetendő kamatokon. És változtatni is fognak! Mert a hitelek törlesztési moratóriumát meghosszabbították ugyan, ám a személyi- és áruhitelekre vonatkozó THM-plafont eltörölték.

Hogy mennyire fog megváltozni a kamat, az bankonként eltérő lehet, egy azonban biztos: minél kisebb a felvett hitelösszeg, annál nagyobb lesz a drágulás! Egy egymillió forintos személyi kölcsönnél akár 40-50 százalékos törlesztőrészlet emelkedés is elképzelhető. Ha 2 millió forintos személyi kölcsönt vettünk fel, akkor „csak" 20 százalék körüli drágulással szembesülhetünk.

Szerencsére az ügyfeleknek nem kell beletörődniük a folyamatosan emelkedő törlesztő részletekbe, dráguló hiteleiket lecserélhetik minősített fogyasztóbarát személyi hitelre. Ez legfeljebb 7 éves futamidejű, rögzített kamatozású kölcsön, melynek kamatfelára 500 ezer forintig legfeljebb 15, afelett viszont csak 10 százalék lehet. A folyósítási díj maximuma 0,75 százalék, az előtörlesztési díj pedig az előtörlesztett összeg 0,5 százaléka lehet. Üröm az örömben, hogy minősített fogyasztóbarát személyi hitel egyelőre csak az OTP Banknál érhető el.

The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!