Ahol olcsóbb a fagyi, ott sem olcsó
Fotó: Shutterstock

Lefagysz, ha meglátod idén a fagyi árát

A jó idő közeledtével sorra nyitnak a fagyizók. Jellemzően növekedtek az áraik tavalyhoz képest. A drágulást leginkább az alapanyagköltségek és az energiaárak emelkedésével magyarázzák.


Drágább lesz a fagyi

Pécsett a Virág Cukrászdában egy gombóc hagyományos fagylalt 500 forintba, a cukormentes változat pedig 550-be kerül, ami a tavalyi árakhoz képest nagyjából 10 százalékos áremelést jelent. A hely tulajdonosa a fagylalt drágulását elsősorban az energia és az alapanyagok áremelkedésével magyarázta.

Szeretnénk ezt az árszintet tartani a szezon végéig, de ez függ attól is, hogy az alapanyagárak mennyire mennek fel. Hogy csak egy példát mondjak: a cukor ára össze-vissza ugrál. 100 forintos differenciák is vannak

nyilatkozta Raus Csaba, a hely tulajdonosa az RTL Híradójának.

Példaként hozták fel a gyümölcspöréket is. Azok jellemzően Olaszországból érkeznek, és az áruk 3500 forint körül alakult tubusonként tavaly. Viszont idén 4500-5000 forintba kerülnek függően az íztől.

Máshol olcsóbb, de nem olcsó

Más cukrászdában is járt a Híradó. Vámospércsen a tavalyitól 50 forinttal drágább, 420 forint a fagylalt idén.

Meg kellett húznunk egy határt. Most az a cél, hogy jöjjünk ki nullára. Aztán majd a következő években profitot is termelhetünk

- mondta Nagy Eszter, cukrász.

Hozzátette, a forgalom csökkenésére is számít. Szerinte több család, akik korábban heti kétszer-háromszor jártak hozzájuk fagyizni, idén nem engedhetik meg maguknak ennyiszer az édességet.

Megnövekedtek a cukrászok költségei

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint idén 10-15 százalékos drágulás várható a fagyizókban. Egy öt dekagrammos gombóc ára leginkább 450-500 forint lehet. A drágulást elsősorban az energiaárak megugrásával magyarázta, hiszen több cukrászdának is a tavalyi tízszeresére ugrott a rezsije.

A szakember korábban elmondta, a kiváló minőségű fagylaltok elkészítéséhez a szaktudáson kívül számos alapanyag is szükséges. Egyes összetevők ára az elmúlt években megduplázódott. Viszont ez csak az egyik probléma, hiszen nagyon sokszor előfordul a termékhiány is. A hozzávalók nélkül pedig sokszor a megrendelőiket, a vásárlóikat sem tudják kiszolgálni.

A hiány minden összetevőt érint. Volt például, amikor nem lehetett vajhoz jutni, de már a cukorral is akadtak nehézségek, de az egyéb tejtermékek is említhetők. Eközben a gyümölcsök, gyümölcskészítmények és -pürék ára is elszállt, főleg azoké, amelyek külföldről, Franciaországból és Spanyolországból érkeznek fagyasztva

- tájékoztatott az Ipartestület elnöke tavaly.

The Conversation

Ne hagyd ki!