Sorra tűnnek el a kisebb agrárgazdaságok Magyarországról
Fotó: Shutterstock

Robban a gabonabomba? Nehéz helyzetben a kisbirtokos farmerek

A gazdaságok egy százaléka állítja elő a magyar mezőgazdaság belföldi termelési értékének nagyjából a 45 százalékát. Ráadásul az elmúlt évtizedben majdnem harmadával csökkent a hazai agrárgazdaságok száma. A 2022-es és 2023-as szezonok fényében nem lenne meglepő, ha tovább folytatódna a csökkenő trend.


Harmadával csökkent a hazai agrárgazdaságok száma egy évtized alatt

2010 és 2020 között 31 százalékkal csökkent az agrárgazdaságok száma Magyarországon az Agrárcenzus 2020 felmérés szerint. A gazdaságok koncentrálódtak ebben az időszakban, továbbá átalakultak például a vetésszerkezetek is.

Különösen nagyot – 53 százalékot – esett az állattartók száma a vizsgált időszakban. Azonban az Agroinform megjegyzi mivel ebben a szektorban is egyre több a nagyobb gazdaság, az állatok mennyisége számottevően nem változott.

Ezekkel a folyamatokkal is magyarázható, hogy jelenleg a magyar mezőgazdaság belföldi termelési értékének nagyjából a 45 százalékát a gazdaságok egy százaléka állítja elő. Ráadásul úgy tűnik, a koncentrálódás tovább folytatódik. A folyamatot pedig felgyorsíthatta a tavalyi rendkívüli aszály, illetve az utóbbi időben kedvezőtlen piaci helyzet.

Nem rossz a gabonatermés, nyereségre mégsem számít számos gazda

Az utóbbi időben jelentősen emelkedtek a termelési költségek, azonban bezuhantak a terményárak. Emiatt - a tavalyival ellentétben - hiába nem tűnik rossznak az idei gabonatermés, most az is sikernek számít, ha nullára ki tudja hozni számos gazda az évet.

Ráadásul a legkisebb gazdaságoknak gyakran tárolási problémákkal is szembe kell nézniük, így nem tudnak várni egy jobb ajánlatokra a terménypiacon. A mostani, néhol 40-50 ezer forintos tonnánkénti ár pedig kiábrándító.

Panaszok

A raktározási problémák miatt az is előfordul, hogy be sem szállítják a megvásárolt búzát.

Nagy könyörgésre 58 ezerért vették meg tőlem, de el sem vitték a telepről. Majd később… Mikor? Nyakamon a napraforgóbetakarítás

- idéztük egy gazda panaszát a napokban.

Idén sokan tervezik, hogy abbahagyják a gazdálkodást. Eladják a földet, és a pénzt állampapírba teszik. Az többet hoz, mint a földművelés, és garantáltan meghaladja az előző évi inflációt

- mondta egy másik gazdálkodó.

Emellett úgy tűnik, 2023-ban az erdő sem jelent biztos profitot.

A szántón többféle kultúrával foglalkozunk, emellett erdőnk is van. Tavaly előtt a szántó hozta a nyereséget, tavaly a fa. Idén semmi. A bútor- és az építőipar küszködik, a tűzifából pedig jól bevásároltak tavaly a népek, de kereslet sem lenne rá ezen az áron. Ennyire rossz évünk még sosem volt

- nyilatkozta egy újabb panaszos.

Ne hagyd ki!