friss kávé drágul
Fotó: Shutterstock

Semmi sem állítja meg a kávé drágulását

Extrém időjárás, szállítási nehézségek, szigorodó EU-s szabályozás. Minden abba az irányba mutat, hogy tovább drágul a kávé. Giuseppe Lavazza olasz kávévállalkozó szerint a brit piacon újabb 10 százalékos áremelkedés várható.


A globális referenciaértéknek számító londoni robusta kávéfajta határidős jegyzése kedden elérte a tonnánkénti 4 844 dolláros csúcsot, miután az elmúlt évben mintegy 70 százalékkal emelkedett a világ fő termesztő országaiban, Délkelet-Ázsiában a rossz termés miatt. A legnagyobb exportőrnél Vietnámban az áprilisi extrém hőség miatt 20 százalékkal esett vissza a termés volumene.

Giuseppe Lavazza, az ismert kávébrandet előállító cég elnöke szerint a brit szupermarketekben idén már mintegy 15 százalékkal emelkedett, jövőre innen közel további 10 százalékkal emelkedhet - írja a Portfolio. A vállalkozó hozzátette, hogy piac hozzászokott a magasabb minőségű arabica-babok ingadozó áraihoz, az olcsóbb robusta kiugrása példa nélküli.

Az időjárási előrejelzések szerint a következő vietnami szüret nem fogja tudni pótolni az eszpresszókban és az instant kávékhoz használt robusta kávébabok fogyatkozó készleteit.

Drágult a szállítás

Fokozza a bajt a nehézkes szállítás. Tavaly október óta a hajók kénytelenek hosszabb útvonalat választani Afrika alján, hogy elkerüljék a húszi lázadók támadásait a Vörös-tengeren. Ez nehéz egy olyan kávétársaság számára, amely ázsiai és kelet-afrikai országokból szerzi be a kávébabot - mondta a Lavazza.

Közbeszól egy új EU-s szabályozás

Még magasabbra fogja nyomni az árakat új uniós szabályozás, amely megtiltja az erdők kiirtásával szerzett területeken termesztett kávé importjának értékesítését az EU-ban. Az új szabályok a jövő év elején lépnek hatályba.

Ne hagyd ki!