Jó hír: végre esni kezdhet az olívaolaj ára
Shutterstock

Jó hírünk van: végre esni kezdhet az olívaolaj ára

Jó termést várnak az olívások, így csökkenhet a rekordmagasságokban járó ár, és véget érhet az ágazat eddigi talán legnehezebb időszaka. Az aszály, a magas kamatlábak és az infláció után most rekordtermés várható például a világ 2. legnagyobb termelőországában, Törökországban, de a Bertollit is gyártó Deoleo-nál szintén optimisták.


Az olívaolaj árának jelentős csökkenésére számít a világ legnagyobb olívaolaj-termelő vállalata, a spanyol Deoleo. A cég szerint az iparág egyik legnehezebb időszaka hamarosan véget ér, és az árak a történelmi csúcsok felére eshetnek vissza a következő hónapokban - írja az Euronews.

Aszály, infláció - Jött minden, ami jöhetett

Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban idén drámai áremelkedés volt tapasztalható: az EU-ban 50%-kal, az Egyesült Királyságban 150%-kal nőttek az árak az előző évhez képest.

Az árrobbanás fő oka az éghajlatváltozás okozta aszály, valamint a magas kamatlábak és infláció volt. Spanyolország, amely a világ olívaolaj-termelésének közel felét adja, két egymást követő évben szenvedett szárazságtól, ami világszerte emelte az árakat. A Deoleo-nál azonban optimisták: a 2024-2025-ös szezonban jobb termésre számítanak, és a szüret előrehaladtával várhatóan stabilizálódik a piac.

Miguel Ángel Guzmán, a többi között a Bertolli olívaolajat gyártó Deoleo értékesítési vezetője szerint a származási árak november és január között kezdhetnek el csökkenni, amennyiben az időjárás és a betakarítás körülményei kedvezőek maradnak. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a válságnak még nincs vége, különösen az extra szűz olívaolaj esetében, amely továbbra is igen drága.

Más mediterrán országokban egyébként a vegyes az “olívahelyzet". Görögország hosszan tartó szárazsággal küzd, míg Törökország, amely tavaly a világ második legnagyobb olívaolaj-termelőjévé lépett elő, rekordtermést vár, ami 475 000 tonna olívaolajat eredményezhet.

Folyékony arany

Mint arról ebben a cikkünkben is írtunk, számos egészségügyi előnnyel járhat az olívaolaj fogyasztása. Azonban a kedvező tulajdonságai olyan tényezőktől is függhetnek, mint például az olajbogyók szüretelésének időpontja, a módja, a feldolgozása, a tárolása és a felhasználásának körülményei.

Különösen jó választás lehet az üzletekben a hidegen sajtolt, valamint vegyi oldószerek nélkül készül extra szűz olívaolaj. A terméktípuson belül pedig például a betakarítás és a palackozás dátuma segíthet a legmegfelelőbb olaj kiválasztásában (a fiatalabb jobb minőségű termék lehet).


Ne hagyd ki!