Van olyan, amelyik szénatejből készült
Fotó: Shutterstock

Magyar sajtok nyertek csillogó érmeket rangos versenyeken

Több magyar sajt kapott rangos elismerést neves nemzetközi sajtversenyeken az utóbbi hónapokban. Legutóbb például szénatejből készült különlegességek zsebeltek be aranyérmet.


.

Szénatejből készült pomázi sajt kapott rangos elismerést

A World Cheese Awards a világ egyik legnevesebb sajtversenye. 1988 óta rendezik meg. A helyszíne idén október végén a norvégiai Trondheim sportcsarnoka volt, ahová 43 országból 4502 sajt érkezett, melyek között hét magyar sajtmanufaktúra is képviselte magát termékeivel. Ezek közül a zsűri 2131 sajtnak adott bronz, ezüst, arany vagy szuper arany értékelést. Arany minősítést 344 tétel érdemelt, köztük a pomázi Breier Farm két terméke, a kilenc hónapos érlelésű Pilisi sajt és a három hónapig érlelt Tanya sajt Pomázról.

A pomázi üzemben a sajtkészítéshez csakis a farmon nevelt tehenek friss, adalékanyagmentes, pasztőrözött szénatejét használják. Tehát olyan tejet, amit nyáron füvet és gyógynövényeket, télen pedig napon szárított réti szénát legelő tehenek adtak.

A Tanya sajt egy félkemény, gouda típusú krémes sajt, mely fiatalkorában enyhén savanykás, pikáns ízű. A Pilisi ezzel szemben egy alpesi sajt, aminek minden nap mosni szükséges a kérgét. Ettől lesz ugyanis igazán különleges karakterű és illatú, mely állagát tekintve egy fokkal omlósabb, mint a másik díjnyertes sajtunk. A Pilisi fiatalkorában diós, édeskés ízű, öregkorában pedig a parmezánhoz hasonlóan reszelhető, a sajtra jellemző ízek ekkora pedig még erőteljesebbé és pikánsabbá válnak

- idézi Elek Szabolcsot, a Breier Farm tejüzemének vezetőjét az Agroinform.

Több magyar siker

Egyébként aranyérmet kapott a Vászolyi Sajtmanufaktúra is, igaz, ők a „sajtok Bocuse D’Or”-jaként számontartott Mondial du Fromage versenyen. A zsűri második alkalommal ítélte oda a fődíjat a vászolyi sajtműhelynek.

A nyertes Balaton sajt tehéntejből készült félkemény sajt. Az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig két naponta, aztán hetente kétszer kézzel forgatják a sajtgurigákat az érlelőben, valamint sós folyadékkal mossák a kérgét – olvasható a versenyről szóló közleményben. A Mondial du Fromage versenyt kétévente rendezik meg.

Egyébként a Balaton sajt 2021-ben is aranyérmet nyert. 2015 óta pedig összesen négy alkalommal lett aranyérmes a Magyar Sajtmustrán, de volt már hasonló minősítése frankfurti sajtversenyen is.

Ne hagyd ki!