Jobban járhatsz, ha magad készíted, és nem boltban veszed
Fotó: Shutterstock

Ez a házias étel az egyik legjobb téli immunerősítő

Jó a szívnek, segíti az emésztést, felveszi a harcot a stressz ellen, valamint probiotikumokban is gazdag ez a házias étel. Ráadásul most van a szezonja. Azonban az ember jobban járhat, ha nem boltban vásárolja, hanem maga készíti el a savanyú káposztát.


Az egyik legjobb immunerősítő a házi savanyúkáposzta

A szakemberek szerint télen igen nagy mennyiségben ajánlott savanyú káposztát fogyasztani, hiszen segíthet több egészségügyi probléma megelőzésében is. Mi is sorolunk néhány nyomós érvet a fogyasztása mellett:

  • Vitaminok (A, C, B,) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, folsav, nátrium) gazdag forrása.
  • A káposzta erjedésével a szervezetnek kedvező szerves savak és probiotikumok jönnek létre.
  • Segítheti az emésztést, hiszen támogatja a vitaminok felszívódását.
  • A jótékony baktériumai akár betegségektől is megvédhetnek.
  • Fogyási célok eléréséhez is hozzájárulhat, hiszen segíti az emésztést, kalóriaszegény, de rostokban gazdag, így teltségérzetet okoz.
  • Az olyan ételek fogyasztásától, amelyek jótékonyan hatnak az egészségre, pozitívabbá válik az ember, és jobban kezeli a stresszes helyzeteket.
  • Antioxidánsai megelőzhetik a DNS bizonyos károsodásait, például megállíthatnak egyes mutációkat és blokkolhatják a túlzott sejtnövekedést.
  • Javíthatja a szívműködést és erősítheti a csontokat, hiszen a benne lévő K2-vitamin segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, valamint a kalcium felszívódását, illetve hozzájárulhat a vérnyomás megfelelő szintre állításához - írja az Agroinform.

Azonban házi savanyú káposztával jobban járhat az ember, mint a boltival. Ennek oka, hogy amíg az utóbbit jellemzően ecettel vagy citromsavval savanyítják, valamint bórkénnel és tartósítószerrel kezelik, az előbbi többnyire természetes erjedéssel készül. Az így létrejövő tejsavnak fertőtlenítő hatása van, tehát gátolja a romlást okozó gombák és baktériumok elszaporodását, és számos kedvező élettani hatást biztosít a savanyúságnak.

Újfajta brokkoli tarolja le az európai piacokat

Egyébként egy újfajta, roppant egészséges zöldség is megjelent az európai éttermeket és üzletek kínálatában a közelmúltban, és villámgyors sikert is aratott. Csak az utóbbi egy évben 99 százalékkal nőtt a kereslete a kontinensen. A Japánból származó, zöld színű Bimi-brokkolit a hagyományos brokkoliktól küllemre a hosszabb szára és a lazán szerteágazó virágrózsái különböztetik meg. Íze különleges, leginkább a dióra emlékeztet, a tápértéke pedig kiemelkedően magas.

A zöldség mellett szól a meglehetősen egyszerű termeszthetősége és feldolgozhatósága is. Emellett a konyhában is könnyen kezelhető, valamint megfelelő számos, változatos étel mellé. A német FreshPlaza szerint - a finom levélrózsáinak köszönhetően - a növény frissessége igen hosszú ideig fenntartható.

A Bimi-brokkoli termesztésével Európában elsősorban Franciaországban próbálkoznak. Ott a kereslete növekedésének a hatására fokozatosan bővülhetnek a termőterületei is. Azonban megjegyzik, az utóbbi időszakra jellemző szeszélyes időjárás ennek a növénynek is kedvezőtlenül befolyásolta a termését.

Ne hagyd ki!