Fókuszban a szója! – Tápanyag-utánpótlás a TIMAC AGRO ajánlásával
Fotó: TIMAC AGRO

Fókuszban a szója! – Tápanyag-utánpótlás a TIMAC AGRO ajánlásával

A kukorica és napraforgó mellett jelentős tavaszi kultúránk a szója. Magyarországon a szóját nagyobb területen jellemzően a nyugati, dél-nyugati vármegyékben -Zala, Vas, Somogy, Tolna, Baranya- termesztik. Felhasználás, termeszthetőség és jövedelmezőség szempontjából azonban egyre ígéretesebb növénynek mondhatjuk, az egyre inkább melegedő, aszályos éghajlat vagy az élelmiszeriparban betöltött szerepe miatt, különösen a növényi étrendet folytatók körében.


A szója felhasználási területei

A szója Kelet-Ázsiában őshonos növény, termesztése évezredes múltra tekint vissza. Európába a 18. században került be, elsősorban takarmánynövényként. Kína és az USA után, Európa jelenleg közel 35 millió tonnát állít elő, belföldi élelmiszeripari fogyasztásra és külföldi takarmányexportra egyaránt, ezzel a harmadik legnagyobb felhasználó a világon.

A szójabab növényi húspótlóként (tofu vagy szójababsajt), vagy a keleti ételekben markáns ízt nyújtó szójaszószként, de növényi tejként és fermentált termékként (tempeh) is egyre népszerűbb. Érdekesség, hogy a „szója” szó a japán, a sójú (醤油, しょうゆ) szóból ered, melynek jelentése: szójaszósz. Az ipari szektorban biodízel és bioműanyag előállítás a meghatározó, így környezettudatosság szempontjából is egy jó alternatív energia és alapanyag forrásként szolgál. Mezőgazdasági felhasználása takarmánynövényként jelentős, így állategészségügyi vonatkozásában a megfelelő minőségű fehérje és energiaforrás biztosítása létfontosságú az állatok egészséges fejlődéséhez és szaporodásához. (Forrás: karintia.hu.)

  A szója termeszthetősége, tápanyagellátási szempontból

A szója biztonságos termeszthetősége tápanyag-utánpótlási szempontból, a fajtaválasztás, gyomirtás és környezeti faktorok mellett, két fő pilléren alapszik: a korai növénykondicionálás és a termékenyülés támogatása, azonban nulladik tényezőként fontos megemlítenünk a talajkondicionálás jelentőségét.

Talajkondicionálás

Az egészséges gyökér- és gümőfejlődéshez elengedhetetlen a megfelelő szerkezetű, levegőzöttségű és gazdag mikrobiommal rendelkező talaj kialakítása, ami a megfelelő kalcium utánpótlással kezdődik. Mindannyian tisztában vagyunk a talajsavanyodás folyamatával, amely a romló talajszerkezet és elsavanyodó kémhatás következtében tápanyagfelvételi problémákhoz, csökkenő gyökértömeghez és csökkenő Rhizobium aktivitáshoz vezet. Az egészséges rizoszfréra kialakítását, gyors pH korrekciót és biostimulátoros támogatást adhatunk a növényeknek a gyökérfejlődés során, könnyen kijuttatható, melegen granulált PHYSIOMAX és magas foszfor tartalmú PHYSIO MESCAL G18 biostimulátor tartalmú, talajkondicionáló termékeinkkel.

Korai növénykondicionálás

Az őszi talajfeltöltések után azonban támogatnunk kell a szóját a kezdeti vegetáció során is. Fókuszunk ilyenkor az erőteljes gyökérzet, a homogén és ellenálló állomány kialakításán kell, hogy legyen. A gyomirtás sokszor megviseli a fiatal növényeket, így a regenerálódáshoz szükséges energia képzéséhez szükséges folyamatokat érdemes támogatnunk. Ebben nyújtunk segítséget a FERTIACTYL® biostimulátoros lombtrágya termékcsaládunk termékeivel. A FERTIACTYL STARTER egy gyökérstimulátor tartalmú NPK oldat, ami segíti a gyökérfejlődést és nagyobb ellenállóságot biztosít a stresszfakrotokkal szemben, a tápanyagokat pedig könnyen felvehető humin- és fulvosavas komplexben tartalmazza. A FERTIACTYL RADICAL a fent említett előnyök mellett, a szója kezdeti bórigényének pótlására szolgál, a hozzáadott mangán pedig a beltartalmi értékek, cukrok, szénhidrátok képzésében fontos.

Forrás: TIMAC AGRO

Termékenyülés támogatása

A zavartalan fejlődéshez és termékenyüléshez fontos, hogy megértsük az erre a fenológiai szakaszra kifejlesztett biostimulátorok hatásmechanizmusát és az általuk nyújtott előnyöket. Egy szójabab 44 % szénhidrátból, 38 % fehérjéből és 18 % olajból áll, így nemcsak olajnövénynek, de fehérjenövénynek is tekinthető. Ez azt jelenti, hogy az olaj ás fehérje előállításához nagyon sok energiára, azaz glükóz molekulára van szükség, ami a fotoszintézis során előállított végtermék. A megfelelő energia biztosításához így -a kritikus időszakokban is, mint virágzás és terméskötődés- elengedhetetlen a fotoszintézis folyamatának támogatása.

A SEACTIV biostimulátor komplexben található izopentil-adenin serkenti a zöld színtestek, klorofillok képzését, egyre nagyobb színteret biztosítva ezzel a fotoszintézis folyamatának zavartalan lezajlásához. Emellett gyorsítja a tápanyagszállítást, elősegíti a tápanyagok jobb beépülését és növeli a sejtek ellenálló képességét. A SEACTIV termékek egy extrémebb stresszhatásnak kitett tengerparti hínárból kinyert antistressz-fehérjét, glicin-betaint tartalmaznak, így tudnak támogatást nyújtani a kritikus helyzetek leküzdésében (fagy, sóstressz, szárazság) azoknak a növényfajoknak, amikben az említett ozmolit fehérje jóval lassabban vagy egyáltalán nem (pl. paradicsom) termelődik.

A glicin-betain fenntartja a sejtek ozmotikus nyomását, javítja a stresszelt növény vízháztartását. A TIMAC AGRO lombtrágyáiban kettős hatás érvényesül, hiszen a biostimulátor mellé a megfelelő tápelemkomplex is kijuttatásra kerül, az adott növekedési fázis tápanyagigényéhez mérten.

A generatív szervek képzéséhez, a termékenyülési folyamatokhoz szükséges a megfelelő bórpótlás. A SEACTIV ALPHA (korábban: FERTILEADER ALPHA) nitrogénnel és foszforral kiegészítve, a SEACTIV GOLD (korábban: FERTILEADER GOLD) termékünk pedig hozzáadott molibdén tartalommal juttatható ki virágzás előtt, a biostimulátor pedig segíti a tápelemek megfelelő hasznosulását.

Forrás: TIMAC AGRO

  Szója jövedelmezősége

Az olajos kultúrák közül a szója hektáronkénti terményárát tekintve a középmezőnyben helyezkedik el, az őt megelőző repce viszont a növényvédelmi kezelésekkel kevésbé jövedelmező kultúra. A szója jelenlegi terményára gyakorlatilag megegyezik egy magas olajsavas napraforgóéval.

A szójatermesztés profitabilitása a szakmai tudáson és elhivatottságon, az időjáráson, a gazdasági körülményeken, a szerencsén és még sok más tényezőn múlik. A talajok tápanyag összetételének ismerete azonban egy felelősségteljes és kifizetődő vállalás a gazdálkodók részéről. Az idén 10 éves YIELD SERVICE szolgáltatásunk személyre szabott tápanyag-utánpótlási tervet adunk az Ön kezébe, a tudatosan és költséghatékonyan termesztéshez, most jubileumi promócióval!

A TIMAC AGRO az Ön partnere a szója tápanyag-utánpótlásában is! (x)

Forrás: TIMAC AGRO


Ne hagyd ki!