Munkában a komposztszóró

A szerves trágya felhasználása környezetbarát módon és most akár 65 százalékos támogatással is megvalósítható!


Magasabb tápanyagtartalom

A forgatásos trágyakezelés, azaz az irányított aerob komposztálás segítségével magas minőségű szerves trágya állítható elő mindössze öt hét alatt, amely kiemelkedően gazdag tápanyagokban és mikroorganizmusokban. Az így készített trágya nem csak a talaj termékenységét és szerkezetét javítja, hanem sokkal kevesebb káros környezeti hatást eredményez a hagyományosan tárolt trágyához viszonyítva.

A módszer csökkenti a trágyából származó káros gázok, mint például a nitrogén-oxidok, a metán vagy a szén-dioxid kibocsátását, amelyek hozzájárulnak az üvegházhatáshoz és az éghajlatváltozáshoz. A forgatásos trágyakezelés emellett gyorsan megszünteti a trágya kellemetlen szagát, ami javítja a levegő minőségét. A forgatott trágyakomposzt ráadásul a hagyományosan érlelt trágyához képest jóval magasabb tápanyagtartalommal bír, így hektáronként kevesebb mennyiség is elegendő belőle, ezáltal a szállítási és kijuttatási költségek akár 60 százalékkal is csökkenthetők.

Pályázati lehetőség

A forgatásos trágyakezeléshez szükséges trágyaforgatót, a trágya kijuttatásához szükséges trágyaszórót most akár 65 százalékos támogatással lehet megvásárolni, az idén márciusban megnyíló Állattartó telepek fejlesztésének támogatása pályázat keretében. A pályázatban nemcsak a gépek, hanem technológiai know-how beszerzésére is lehet támogatást igénybe venni.

Az Agrofutura Magyarország Kft. a forgatásos trágyakomposztálás bevezetéséhez komplex szolgáltatást nyújt, amely magában foglalja az igényfelmérést, a tervezést, a gépek beszerzését, a telepítést, az oktatást és a tesztüzemet. A cég által forgalmazott gépek (a svájci Gujer Innotech professzionális trágyaforgatói, a Flli. Merlini trágyaszórói) kompromisszum mentesen biztosítják a maximális hatékonyságot, a minimális fenntartási költséget, és a legjobb ár-érték arányt. A cég weboldalán részletes információkat találhat a megvásárolható gépekről és a technológiáról.

Komposzt roadshow

A forgatásos trágyakezelés hatékony, gazdaságos és környezetbarát módszer az állatartás során keletkező istállótrágya feldolgozására, a mostani pályázati lehetőség pedig egy remek alkalom arra, hogy ez a beruházás most nagy támogatással valósulhasson meg.

Minderről bővebb információt a www.agrofutura.hu oldalon találhat, illetve Szezonnyitó komposzt roadshow eseményeinken élőben is megtekintheti a technológiát. (x)

Ne hagyd ki!