Óriási gondokat okoz az aszály a gazdáknak
Fotó: Shutterstock

Így mentesülhetsz a kötelezettségeid alól terméskieséskor

Óriási aszály sújtja a magyarországi termőföldek jelentős részét. A szárazság számos gazdának hatalmas termékkiesést okoz. A gazdálkodók emiatt - bizonyos esetekben - részben vagy egészben mentesülhetnek a gabonapiaci szerződéseikben vállaltak alól.


Felülírhatja az aszály a gabonapiaci szerződéseket

Történelmi méretű aszály sújtja Magyarországot. A jogszabályok szerint ilyen helyzetekben részleges vagy teljes mentesülést kaphatnak a gazdálkodók a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségeik alól – áll az Agrárminisztérium sajtóközleményében.

Amennyiben a gazdálkodói szerződésekben rögzített területeken a gazdálkodón kívül eső okból nem termett meg a várt terménymennyiség, és ezt a tényt még a betakarítás előtt jelzi, illetve amennyiben aszálykárról van hatósági igazolása, az jelenthet teljes vagy részleges mentesülést a vállalt kötelezettségek alól

- áll a közleményben.

Az erre vonatkozó szabályokról a 2015. évi XCVII. törvényben olvashatsz.

Részletek a törvényből

A jogszabályok szerint mentesül a szerződésben rögzített mennyiségű mezőgazdasági termény értékesítésének kötelezettsége alól a termelő, ha az említett volumen a gazda ellenőrzési körén kívül eső ok miatt nem termett meg, és erről a másik szerződő felet a termény betakarítása előtt értesítette. A káreseményt a kormányhivatalnak, mint agrárkár-megállapító szervnek hatósági döntéssel kell igazolnia a bejelentést követően.

Amennyiben a szerződő felek megállapodásban rögzítették, hogy a mezőgazdasági termelő a kieső terménymennyiséget az általa használt más mezőgazdasági földterületen termelt mezőgazdasági terménnyel pótolja, abban az esetben a mezőgazdasági termelő akkor mentesül a szerződésben rögzített mezőgazdasági termény értékesítésének kötelezettsége alól, ha az ellenőrzési körén kívül eső okot az általa használt összes földterület vonatkozásában bejelentette és igazolta

- írja a minisztérium.

Segítséget is kérhetnek a gazdák

Az agrártárca kiemeli, hogy jelenleg nincs tudomásunk ilyen jellegű vitáról, azonban jobb, ha tisztában vannak vele a termelők, hogy a piaci szereplők közötti esetleges jogvita gyors elrendezésé miatt felkereshetik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Etikai Bizottságát például az orszagosetikaibizottsag@nak.hu e-mail címen.

Megjegyzik, hogy a szaktárca figyelemmel kíséri az aszály okozta károkat, és segíteni próbál a gazdáknak a veszteségek mérséklése, valamint a termelés fenntartása, illetve az ország élelmiszer-biztonsága érdekében.

Ne hagyd ki!