Elképesztőek az aszálykárok az országban, különösen a Dunától keletre
Fotó: Shutterstock

400 milliárdnál is több veszett oda néhány hét alatt

Hazánkban rég nem látott katasztrófát emlegetnek a szakemberek, miután hatalmas aszálykárokról számolnak be a gazdák szerte az országban, különösen a Dunától keletre eső területeken. Több százezer hektár gabona veszett oda, de a megmaradt kukorica és napraforgó minősége sem kielégítő.


Aszály nehezíti a mezőgazdaság helyzetét

30 százalékkal nőtt az árpa vetésterülete hazánkban egyetlen év alatt. Az össztermés azonban 10 százalékkal marad el a tavalyitól. Emellett búzából is sokkal kevesebb termés várható, mint 2021-ben, azonban az aratása még tart. A jelentős visszaesés a klímaváltozásnak tulajdonítható, a „bibliai időket időző” aszály tehető felelőssé érte – írja a Portfolio.

Rendkívül gyenge a kalászos növények termése idén Magyarországon Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint is, különösen a Dunától keletre eső régiókban.

Az árpa aratása lezajlott, itt kész adatokat lehet már mondani. Az országos átlag 4,5 tonna hektáronként, amely abból adódik, hogy a Dunántúlon 5, az Alföldön 2-3 tonna közötti átlagokat arattak hektáronként. A búza esetében még javában zajlik a betakarítás, itt egyelőre 3,5-4 tonna közötti országos termésátlagot lehet becsülni. A Dunántúlon még nagyon az elején tart a búza aratása, egyelőre nehéz számokat mondani, de az Alföldön 2 és 4 tonna között mozog a hektáronkénti eredmény

- sorolta a szakember.

Hozzátette, hogy az eredmények különösen rosszak annak a fényében, hogy 4 tonnás hektáronkénti eredmény körül sem képződik nyeresége a gazdának a magas inputanyagárak miatt.

Míg az átlagos években mintegy 2,5 millió tonna kalászos gabonát exportál Magyarország, addig az idei termés után ez a mennyiség nem lesz több 1 millió tonnánál

- mondta Petőházi.

Elképesztő vagyon veszett oda

Mintegy 300 ezer hektár kukoricáról nem remélnek termést idén a gazdálkodók hazánkban. A megelőző évek 7-8 tonnás hektáronkénti termésátlaga alapján tehát 2,1-2,4 millió tonnával kevesebb tengerire lehet számítani.

Emellett nagyjából 200 ezer hektár napraforgóról is lemondhatunk. Az elmúlt évekre jellemző 3 tonna körüli termésátlaggal kalkulálva, nagyjából 600 ezer tonnával maradhat el az idei termés az átlagtól.

A mostani, magas terményárakat figyelembe véve (a kukorica minimum 120 ezer forint tonnánként, a napraforgó pedig 250 ezer forint jelenleg), az említett két gabonanövénynél máris 400 milliárd forint felett alakulhat a gazdálkodók kára. Az aszálynak azonban még nincs vége.

Kifogásolható minőség

Nem csupán a mennyiség kifejezetten rossz, hanem a termés minősége is nagyon gyenge

– vetett fel egy újabb problémát Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára a Portfolionak.

A szakember ezt azzal indokolja, hogy nagyon alacsony a termés nedvességtartalma. Bár kiváló fehérje- és sikértartalmat mutatnak ki a vizsgálatok, az apró, kemény, alacsony hektorlitersúlyú szemekkel a malomipar nem tud dolgozni.


Ne hagyd ki!