Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Átmeneti a meleg, szárazabb idő, ismét jönnek a záporok

A hét közepétől átmenetileg csökkent a csapadékhajlam. Szombat estig kevesebb helyen lesznek záporok. Azonban akkortól ismét többfelé számíthatunk csapadékra.


Átmeneti szárazabb, melegebb idő után ismét többfelé jönnek záporok

A folytatásban marad a záporos, de meleg időjárás. Ma többfelé lehet záporok, zivatarok kialakulására számítani. Szombat estétől vasárnap reggelig sokfelé várhatók záporok, zivatarok, majd a jövő hét első felében ismét többfelé valószínű csapadék, helyenként felhőszakadások is lehetnek.

Szombat estig a talajok száradása, szikkadása lesz a jellemző, majd akkortól egyre többfelé ismét nedvesedni kezd a talajok felső, majd középső rétege. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, zivatarok környezetében lehetnek erős széllökések, valamint hétfőn egy hidegfronthoz kötődően erősödik meg sokfelé a szél.

A hőmérséklet csúcsértéke hétfőig egyre nagyobb területen eléri vagy meghaladja a 30 fokot, majd az említett hidegfront hatására keddtől több fokkal visszaesik. A Dunántúlon és északon a jövő hét nagy részén csak 20-25, míg az Alföldön 25-28 fok várható a legmelegebb órákban. Az éjszakai minimum értékek ekkor sem esnek 10 fok alá – írja agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet.

Milyen állapotban vannak a mezőgazdasági területeink?

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Sokfelé sárgák már a gabona és repce táblák, elindult az érés folyamata. A szemképződés és –növekedés vízigényes fenológiai fázisaiban a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet találtak a talajban, mostantól már a napos, száraz, de nem forró időjárás lenne a kedvező számukra. Sajnos a felhőszakadások által érintett területeken megdőlt, és vízben álló állományokat is látni.

A napraforgó és kukorica állományok az ország nagyobb részén aszályos körülmények közt fejlődtek május közepéig. A hónap közepén megérkezett eső hatására felgyorsult a növekedésük. A mostani meleg, záporos időjárás jó feltételeket teremt az intenzív fejlődéshez. Az átnedvesedett talaj azonban kedvező feltételeket teremt a gyomok növekedéséhez is.

A gombás megbetegedések meteorológiai körülményeiről az mondható, hogy az elmúlt egy hétben több napon is tartósabban magas levélnedvesség értékek alakultak ki nagyobb területen az országban. A Dunántúlon, az Alföld északnyugati részén és az Északi-középhegység térségében az időszak felében nedves volt a növényzet levélfelülete. A párás időszak hossza ennél jóval rövidebb volt, de az évszakhoz képest így is hosszan volt párás a levegő főként a hétfőre és keddre virradó éjszakákon.


Ne hagyd ki!