Még ennél is drágább lesz az élelmiszer

A gáz négyszeresébe kerül Európában, mint egy éve, az áramért pedig a másfélszeresét kérik

Photo by Matthew Henry on Unsplash

Még ennél is drágább lesz az élelmiszer

Nagyon megugrottak az energiaárak, így tovább növekedhetnek az élelmiszeripari cégek hűtés-fűtési, csomagolási, szállítási költségei.
Átlag felett drágul a zöldség

A zöldség 13,4 százalékkal kerül többe most júliusban, mint egy évvel korábban - adta hírül az RTL Híradója. Termelők szerint ennek oka a szélsőséges időjárás, a béremelés, az emelkedő üzemanyagár. Erre jönnek rá az egyre növekedő energiaárak, ami tovább drágíthatja az élelmiszereket. Utóbbi miatt nőhet a fűtés, a hűtés, a csomagolás, de akár a műtrágya ára is.

Alapvető élelmiszerek is drágulhatnak

A baromfi 7,7 százalékkal kerül többe most júliusban, mint egy évvel korábban. A csirke árát döntően a takarmány ára befolyásolja, de mindenre többet kell költeniük a termelőknek, így például az energiaárakra is.

A vállalatok is többet fizetnek

A pandémia valószínű lecsengésével egész Európában hirtelen nagy lett a kereslet az energiára. A gáz négyszeresébe kerül Európában, mint egy éve, az áramért pedig a másfélszeresét kérik – az állami Energetikai Hivatal friss elemzése szerint. Noha a lakossági rezsidíjakat befagyasztották Magyarországon, a cégekre ez nem vonatkozik. Így a vállalatok költségei emelkednek, és emiatt az alapvető élelmiszerek is drágulhatnak.

Ne hagyd ki!