Még mindig nem találják az ellenszerét annak a gombatörzsnek, amely a legnépszerűbb banánfajtát 2-3 év alatt teljesen kipusztíthatja.Egyelőre a kórokozók állnak nyerésre

Egy új gombamutáció miatt kipusztulhat a Cavendish fajta, ami Magyarországon is a legelterjedtebb importbanán - írta az Agrotrend. Noha a gyilkos Fusarium gombacsalád új verziója a kilencvenes évek végén bukkant fel, azóta se találják az ellenszerét. A TR4-törzs gyakran és gyorsan mutálódik, így a mai napig megállíthatatlanul terjed minden kontinensen.

Az idő a betegségnek kedvez

Az agresszív gomba a Sigatoka-betegséget okozza, amely a banáncserje élettartamát 30 évről 2-3 évre csökkenti, termését pedig elpusztítja. A tudósok a banán újabb génmódosításában látják a kiutat, de ez sok időbe telhet, és meg kell küzdeni a GMO-ellenességgel is. Ha nem sikerül, a globális export 95 százalékát adó Cavendish-fajták néhány éven belül eltűnhetnek a polcokról.
The Conversation

Friss

Fotó: KITE Zrt.

Kérdése van a precíziós pályázattal kapcsolatban? Ez a videó segít!

Az idei évben az agráriumot talán leginkább megmozgató tényező a precíziós pályázatnak is nevezett a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása volt. A jelentős mennyiségű támogatást ígérő pályázat azonban sok kérdést is szült.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!