Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Nagyot fordul az időjárás: kánikula várható

Jelentősen csökkenni fog a csapadékhajlam a következő napokban. Ezzel párhuzamosan melegedni fog az idő, így száradhatnak, szikkadhatnak a felázott talajok.


Lassan véget ér a Medárd időszak

A folytatásban csökken a csapadékhajlam, sok lesz a napsütés és melegszik az idő. Ma és holnap napközben nem várható csapadék. Csupán szombat estétől vasárnap reggelig főként északnyugaton és északon lehetnek záporok, zivatarok. A jövő hét első fele is nagyrészt száraznak ígérkezik, csak kevés helyen alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar.

A magas napállás és a kevés felhő miatt igen erős lesz az UV sugárzás.

A mai naptól a nagyrészt napos időben gyorsan száradni, szikkadni kezd a talajok felszínközeli, majd a jövő hét elejétől a mélyebb rétegei is.

A hőmérséklet csúcsértéke ma kevéssel 25 fok alatt alakul, de vasárnap 25-30 fok lesz jellemző. Jövő keddtől pedig kánikula várható 30 fok fölötti, a hét közepén már 35 fok körüli maximum értékekkel – írja agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet.

Milyen állapotban vannak a mezőgazdasági területeink?

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az árpa teljesen beérett, ahol a talaj lehetővé teszi, már elkezdődött az aratása, és a repce valamint a búza állományok is az érés fenológiai fázisában vannak.

Az elmúlt időszak sok csapadéka sajnos nem tett jót a termésnek. A kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, többfelé a belvíz is gondokat okoz, és a gyakran nedves állományokon kiemelt figyelmet kell fordítani a gombás megbetegedések elleni védelemre is.

A napraforgó és kukorica állományok igen kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj elegendő nedvességet tartalmaz, és többnyire meleg is van. Az átnedvesedett talaj azonban a gyomok növekedésének is kedvez.

A gombás megbetegedések meteorológiai körülményeiről az mondható, hogy az elmúlt napokban főként az ország északi felén volt több napon is tartósan vizes a növényzet. A levélnedvesség magas értéke északon az elmúlt öt napban az időszak felére, míg délen negyedére volt jellemző. A párás időszak hossza ennél valamivel rövidebb volt, de több napon is többfelé meghaladta a napi öt órát, ami az évnek ezen időszakában soknak számít. Mindez a magas hőmérséklettel párosulva kedvező volt a gombás megbetegedések kialakulásához.


Ne hagyd ki!