Hét napra szóló időjárás-előrejelzés érkezett

A friss agrometeorológiai jelentés alapján a hét első felében még várhatók akár heves zivatarok is. Azonban később szárazabb és átmenetileg kissé hűvösebb levegő érkezik fölénk.


Továbbra is számíthatunk zivatarokra

A folytatásban marad a záporos időjárás. Ma többfelé, szerdán főleg délkeleten, csütörtökön már csak szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A hét végére tovább csökken a csapadék esélye.

Nagy területen hullhat újabb, 10 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. Délkeleten is, ahol nagy szükség van az esőre. Kezdetben igen heves zivatarokra is számítani kell.

A talaj a hét elején sokfelé lesz sáros, helyenként belvizes, majd a hét második felében szikkad, szárad a felszín közeli réteg.

Mától északnyugatias széllel szárazabb és pár fokkal hűvösebb levegő áramlik fölénk. Így a hőmérséklet csúcsértéke szerdára 20-25 fok közé mérséklődik, majd a hét végére ismét a 30 fok körüli értékek lesznek a jellemzőek – írja agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet.

Milyen állapotban vannak a mezőgazdasági területeink?

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Sokfelé sárgák a gabona- és repcetáblák, elindult az érés folyamata. A szemképződés és –növekedés vízigényes fenológiai fázisaiban a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet találtak a talajban, mostantól már a napos, száraz, de nem forró időjárás lenne a kedvező számukra. Sajnos a felhőszakadások által érintett területeken megdőlt, és vízben álló állományokat is vannak.

A napraforgó- és kukoricaállományok az ország nagyobb részén kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj elegendő nedvességet tartalmaz és meleg is van. Azonban az átnedvesedett talaj a gyomok növekedéséhez is kedvező.

A gombás megbetegedések meteorológiai körülményeiről az mondható, hogy főleg az elmúlt hét elején volt tartósan magas a növényzet levélnedvessége. A párás időszak hossza több napon is viszonylag magas volt. Mindez a magas hőmérséklettel párosulva kedvező volt a gombás megbetegedések kialakulásához.


Ne hagyd ki!