Elvitte a fagy a hazai baracktermést, alig maradt belőle valami. Az alma piaca nagyjából rendben van, de augusztusban a jó minőségű magyar görögdinnye és a szilva viheti a prímet.Cseresznye sem ment exportra

Idén a kajszi és a meggy mennyisége is jóval az optimális alatt maradt, cseresznyéből viszont hiába volt magasabb hozam, mégsem zárhattak jó szezont a gazdák – mondta az Infostartnak Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A március–áprilisi fagy a csonthéjasok közül a barackot vitte el leginkább. A termelői integráció hiánya azt eredményezte, hogy miután nem tudtak megfelelő mennyiségű cseresznyét és meggyet exportálni, időszakonként sok olyan gazdálkodó volt, akinek eladhatatlan volt az áruja. Vagyis a bőséges kínálat miatt a tavalyinál alacsonyabb a meggy és a cseresznye felvásárlási ára.

Drága a kajszi

A Magyarországon termesztett meghatározó almafajtákon (Lepotica, Stanley, President) közepesnél jobb termés látszik, néhány új, modernebb német fajtánál viszont, amit a magyarországi termelők sok helyen telepítettetek, sokkal jelentősebb terméskiesések vannak. Az epertermelők összességében jó évet zártak, nagyot drágult az eper is. És természetesen magas áron tudja értékesíteni termékét a nagybani piacon az a csekély számú gazdálkodó, akinél az őszibarack megmaradt.

The Conversation

Friss

Fotó: Alexander Csomor

Így lesz sikerstartup egy klasszikus agrár cégből!

Vajon egy klasszikus agrár cégből lehet startupot építeni? A hatvan melletti Sastelken működő családi gazdaság, a Simon Gyümölcs példája azt mutatja, hogy igen. Sőt nem titkolt vágyuk, hogy ne csak Magyarországon legyenek elérhetőek a termékeik. És erre az a növekedési ütem a garancia, mely csak a startupokra jellemző. A Simon fivérekkel beszélgettünk.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!