Magyar mák gubója
Fotó:23RF

A magyar mák már kevésbé bódító, de így is szépen fogy

Még mindig jó a piaca a hazai máknak, azonban a XX. században népszerű fajták a belőlük kinyerhető nagyobb ópiummennyiség miatt már nem termeszthetőek. Ez azonban a hazai termés ízintenzitásának és olajtartalmának a kárára vált.Jó üzlet lehet a máktermesztés

A napjainkban Magyarországon megtermelt mák már ízintenzitásban és olajtartalomban is elmarad a XX. században termesztett hazai fajtáktól. Oka ennek, hogy az Unió szigorú szabályokhoz köti a máktermesztést, hiszen a belőle kinyerhető ópium önmagában veszélyes kábítószer, ráadásul abból készül a heroin is. Ezért az EU bejelentéskötelessé tette a máktermesztést, valamint az Unió területén kizárólag olyan mákot lehet veti, melyből csak csökkentett mennyiségű ópium nyerhető ki – áll az Agrokép.vg.hu cikkében.

Máktermesztéssel azonban még mindig foglalkoznak gazdák Magyarországon. Hajdú-Bihar megyében például a helyhatósági adatok szerint az étkezési mák vetésterülete átlagosan 35 hektár volt az elmúlt öt évben, amelyet jelenleg 20 gazda művel. Ráadásul a termesztők számában 15 százalékos, míg a vetésterület nagyságában 6 százalékos növekedés volt tapasztalható az elmúlt fél évtizedben.

A magyar mák hazai kereslete - a témában nyilatkozó máktermesztő gazda szerint - igen kedvező. Még annak ellenére is, hogy nehéz versenybe szállni a szlovák és a török importmák nyomott árával. A hazai máktermesztés munka és költségigényes, ami meglátszik az árán is. Ezért érdemes lehet közvetlenül a termelőtől megvásárolni a mákot, hiszen – a gazda szerint – a kereskedő néha 50-80 százalékot is rátesz a felvásárlási árra.

Máktokbarkó a növény réme

A gazda egyébként jellemzően őszi vetésű mákot ültet, hiszen ahogyan ő mondja:

„ezeknél ugyanis mire jelentkezne a gazosodás – ami szintén nehezíti a termesztést –, már kellően megerősödnek ahhoz, hogy a kártékony növények ne jelentsenek problémát.”

Ezenkívül az őszi mák a kártevőknek is kevésbé van kitéve, hisz amikorra a növény számára veszélyes máktokbarkó átfúrná a zöld gubót, a növény már elég erős ahhoz, hogy a rovar ne tudjon kárt tenni a termésben.

Karácsonyi bevásárlás

A karácsony néhány slágertermékének - köztük a máknak - az idei árváltozásáról itt mi is írtunk korábban. Ebben a cikkben szerepel, hogy a mák kilónkénti ára stagnált az elmúlt időszakban. Az I. osztályú hazai mák kilójáért jelenleg 1000-1100 forintot kérnek el a Budapesti Nagybani Piacon. A boltokban ennél drágább lehet a termék: az üzletláncokban ennek több mint a duplájába is kerülhet a csomagolt étkezési mák kilója.

Related Articles Around the Web

Ne hagyd ki!