Nem meglepő, hogy a vetőmagjának keresleti piaca van
Fotó: Shutterstock

Pénzmagnak sem rossz ez a növény, terjed is Magyarországon

Idén új lendületre kapott a lucerna termesztése hazánkban, ami részben a 2022-ben induló agrár-környezetgazdálkodási pályázatnak (VP-AKG) köszönhető. Azonban lucernavetőmag-fronton a keresleti piac hatásai érvényesülnek egész Európában. Pedig a támogatások miatt a jövőben is nagy lehet az érdeklődés a növény iránt.


Óriási területeken vetik a lucernát hazánkban

A lucerna (Medicago sativa) régóta fontos takarmánynövény Magyarországon. 2014-óta (a legutóbbi uniós költségvetési ciklus kezdete) folyamatosan nő a hazai vetésterülete. Manapság 190-225 ezer hektáron termesztik a növényt idehaza – írja az Agrárszektor.

Azonban a lucerna területeinek a gyors növekedése miatt a vetőmagjának keresleti piaca alakult ki az Európai Unióban. Hazánkban nagyjából 2 ezer hektáron állítanak elő vetőmagot, ami nem elég a magyar vetőmagigények kielégítésére sem, ami magasabb árakat eredményez. Pedig a növény termesztéséhez kapcsolódó támogatások miatt borítékolható, hogy a következő időszakban is nagy lesz az érdeklődés iránta.

Négyszer kaszálták

A Fejér megyei Enyingi Agrár Zrt. 442 hektáron vetett lucernát az idén. A vállalat növénytermesztési főágazatvezetője, Sziládi József elmondta, hogy a növény első kaszálása jól sikerült, de a második és a harmadik alkalommal látszottak az aszály hatásai, a negyedik pedig kitolódott, meg kellett vele várni a silózás utáni esőzéseket. Azonban összességében közepes termés lett 2022-ben.

A lucernavetőmag-termeltetéssel és előállítással is foglalkozó mosonmagyaróvári Lajtamag Kft.-nél az Eride fajtát szaporítják. Fejes Vilmos, a vállalat termeltetési és kereskedelmi vezetője közölte, hogy idén 150-200 hektáron termesztettek vetőmagot, amiből 180 tonnát adtak el, hektáronként 20 kg-os vetésnormával. 2022-ben nem születtek jó termésátlagok, a szárazság mindenre rányomta a bélyegét. Az idei lucernatelepítések sikeresek voltak.

Nem egyszerű vetőmagot előállítani

Söjtöri Andor, az Agro-Largo Kft. agrár üzletágának szaktanácsadója pedig arról beszélt, hogy a lucernavetőmag termőterülete az utóbbi években Európában és Magyarországon is csökkent. A vetőmag előállítása bonyolult, és komolyabb hozamingadozás is előfordulhat. A lucernavetőmag piacát ezért enyhe hiány jellemzi. Mivel jelenleg magasan vannak a lucernaárak, nem valószínű, hogy rövidtávon csökkenne iránta a kereslet.

Mindeközben a lucerna hazai feldolgozása is lendületet kapott. Tavaly Közép-Európa legmodernebb lucernafeldolgozója épült fel Szegeden. Idén pedig lucernaalapú fehérje- és egyéb növényi termékeket előállító termesztési és feldolgozási mintaüzemet alakítottak ki Hajdúnánáson.

Ne hagyd ki!