Manapság rájár a rúd a mandulatermelőkre
Fotó: Shutterstock

Szia, uram, van itt 230 ezer tonna mandula, érdekel?

Nyugtalanok az amerikai mandulatermelők, mivel több százezer tonna mandula áll a raktáraikban az előző éves termésből. Amíg az ott van, nem valószínű, hogy olyan árszintet érhetnek el a piacon, amelyben érvényesíteni tudják az idei év termelési többletköltségét.


Hatalmas mennyiségű mandula áll raktárakban

230 ezer tonna mandula áll az előző évi termésből az amerikai termelők raktáraiban. A fruchthandel.de beszámolója alapján nincs jó hangulatban miatta a kaliforniai mandulatanács. Amíg ez a készlet a tárolókban van, aligha lehet olyan árszintet elérni a piacon, amin visszatükröződnének a megemelkedett termelési költségek és az infláció.

A helyzetet nehezíti, hogy a mandula tengeri szállításához nagyon nehéz konténereket találni manapság. Emellett a két nagy felvevőpiac, az indiai és a kínai is pang, akárcsak az amerikai.

Azonban több probléma is érinti az amerikai mandulatermelőket. Például egyre szigorúbb vízügyi előírások vonatkoznak az ágazatra, de más kötelezettségeknek is meg kell felelniük. Viszont ennek ellenére növekszik a mandulatermesztő területek nagysága Kaliforniában.

Rosszul érintik az ágazatot a CO2-kibocsátással kapcsolatos követelmények is. A használatban lévő legtöbb teherautó nem felel meg az új előírásoknak. Újakat sem egyszerű szerezni, mert nem tudnak szállítani a gyártók az autóipar problémái miatt. Ezért több mandulatermelő helyezi át a tevékenységét olyan amerikai államokba, ahol kevésbé szigorúak az előírások – jegyzi meg a Magyar Mezőgazdaság.

Nem kíméli a mandulát az időjárás

Körülbelül hatmilliárd dolláros üzletág a mandulatermesztés világszinten. A termelés java az Egyesült Államokra korlátozódik, hiszen az ültetvények 80 százaléka Kaliforniában van. Az USA tagállamainak mandulatermelése az elmúlt negyed évszázadban 168 millió kilogrammról 1,4 milliárd kilogrammra emelkedett. Ebben az időszakban a mandulafákkal beültetett földterületek mérete 3,5-szörösére nőtt – írja az Euronews.

A mandula nagyon érzékeny növény. A termesztése különösen kitett az időjárásnak. Egy elhúzódó aszály vagy váratlan fagy megtizedelheti, szélsőséges esetben lenullázhatja a termést. Márpedig évről évre egyre gyakrabban lehet ilyen időjárást tapasztalni az USA-ban.

Kaliforniában akár évi 1,5 milliárd kilogrammot is elérheti a mandulatermés, azonban az alacsony vízellátottság és az egyre gyakrabban érkező hőhullámok miatt rájár a rúd a termelőkre.

Az utóbbi években számos gazda hagyott fel a mandulatermeléssel az amerikai államban, mivel nem tudott elegendő vizet szerezni a termőterületei öntözéséhez. Emiatt sok mandula kipusztult. Viszont az is előfordult, hogy a termelők a mezőktől vonták el a vizet, hogy locsolhassák a mandulás területeket.

Ne hagyd ki!