Újraindul a régió egyik műtrágyagyára
Fotó: Shutterstock

Régi-új konkurenst kapott a Nitrogénművek

Hosszú kényszerpihenő után újraindították a termelést az egyetlen horvát műtrágyagyárban Kutenyán (Kutina). Horvátország 14 ezer tonna műtrágyát állíthat elő a következő hetekben. Az üzem a közelmúltban tulajdonosváltáson esett át.


Újraindul a horvát műtrágyagyártás

Komoly gondot okoztak az elszálló energiaárak a kutenyai Petrokemija műtrágyagyárnak 2022-ben. Emiatt a cég vezetése tavaly március 10-én leállította a gyártósorokat, valamint kivezette a vállalatot a tőzsdéről. Horvátország egyetlen műtrágyaüzeme az ország földgázfelhasználásának a kimagasló részéért volt felelős korábban. 2021-ben 1,35 millió tonna növénytápot termelt a vállalat.

Emellett úgy döntöttek a tulajdonosai, megvállnak a gyáruktól, miután veszteséges lett az üzem fő részvényese, a Mol érdekeltségébe tartozó INA és a horvát gázellátásáért felelős PPD közös vállalata, a Terra Mineralna Gnojiva (TMG). A közelmúltban a stratégiai jelentőségű üzem 54,52 százaléka körülbelül 55 millió euróért a török Yildirim csoporthoz került.

Miután kedvező irányba változott a piac, márciusban újraindították Kutenyán a nitrogénalapú növénytápok gyártását. A közleményük szerint először 4 ezer tonna nitrogénsavat állítanak elő, amiből 14 ezer tonna NPK típusú műtrágyát készíthetnek március 23-ig. A gyárban néhány hónapon belül újkezdődhet az ammóniumtermelés is. Az említett műtrágya-alapanyagot egyelőre külföldről vásárolják.

A VG megjegyzi, a kedvező fejlemények ellenére sem valószínű, hogy a leállás előtt 1500 embert alkalmazó Petrokemija egyhamar teljes kapacitáson működjön. A szállítási láncok helyreállítása is eltarthat egy darabig, valamint modernizációra szorulnak a gyártósorai.

Rendeződhet a műtrágyapiac

A viszontagságos tavalyi év után rendeződni látszik a műtrágyapiac. Javarészt beindultak a régióban a műtrágyagyártó üzemek. Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője februárban beszélt róla, hogy a román üzem áll továbbra is, de attól nem várnak aktivitást ebben a szezonban.

Hozzátette, nem kell attól tartani, hogy idén nem lesz elég műtrágya, hiszen az Európán kívülről érkező importra is számíthat a piac. Azonban ez nem jelenti azt, hogy „minden pillanatban mindenhol a megfelelő készlet rendelkezésre fognak állni”. Egyébként a régióban jelenleg működő gyárak összteljesítménye is elegendő lehet a térség igényeinek a kielégítéséhez.

Hozzátette, az utóbbi időben rendkívül felpörgött a műtrágyaimport, hiszen a saját gázzal rendelkező harmadik országok sokkal olcsóbban tudják előállítani a műtrágyákat, mint az európaiak.

Emellett visszarendeződés látható a nitrogén műtrágyák árában. Ez azzal magyarázható, hogy érvényesültek bennük a megnövekedett előállítási költségek, amelyek korábban felhajtották az importtermékek árszintjét is. Azonban a felhasználás kezdetével az árcsökkenés megállhat, és akár újra emelkedésnek indulhatnak az árak.


Ne hagyd ki!