Jó hírekkel is szolgáltak a szakértők
Fotó: Shutterstock

Lesz elég megfizethető műtrágya idén? Ahogy vesszük

Miután megugrottak a földgáz- és energiaárak tavaly, a műtrágyatermelőknek jellemzően gazdaságtalanná vált a gyártás, ezért többen csökkentették vagy leállították a termelést. Félő volt, hogy nem lesz elégséges kínálat az európai piacokon. Azonban a műtrágyaimport orvosolta ezt a problémát, bár toronymagasak voltak az árak. Mutatjuk, mi várható idén a műtrágyapiactól!


Rendeződhet a műtrágyapiac

A viszontagságos tavalyi év után rendeződni látszik a műtrágyapiac. Javarészt beindultak a régióban a műtrágyagyártó üzemek, amelyek tavaly álltak le, vagy csökkentették a termelésüket, miután gazdaságtalanná vált a működésük az elszálló energiaárak miatt.

Balássy Ákostól, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetőjétől megtudta az Agrárszektor, hogy egyelőre a horvátországi gyár nem indult újra, de annak a startját karbantartás és tulajdonosváltás is késlelteti. Valamint áll a román üzem is, de attól nem várnak aktivitást ebben a szezonban.

A szakember elmondta, nem kell attól tartani, hogy idén nem lesz elég műtrágya, hiszen az Európán kívülről érkező importra is számíthat a piac. Azonban ez nem jelenti azt, hogy „minden pillanatban mindenhol a megfelelő készlet rendelkezésre fognak állni”. Egyébként a régióban jelenleg működő gyárak összteljesítménye is elegendő lehet a térség igényeinek a kielégítéséhez.

Hozzátette, az utóbbi időben rendkívül felpörgött a műtrágyaimport, hiszen a saját gázzal rendelkező harmadik országok sokkal olcsóbban tudják előállítani a műtrágyákat, mint az európaiak.

Emellett visszarendeződés látható a nitrogén műtrágyák árában. Ez azzal magyarázható, hogy érvényesültek bennük a megnövekedett előállítási költségek, amelyek korábban felhajtották az importtermékek árszintjét is. Azonban a felhasználás kezdetével az árcsökkenés megállhat, és akár újra emelkedésnek is indulhat az árak.

Nem mindenki ennyire optimista

Éri Ferenc, a Yara International értékesítési vezetője kevésbé volt optimista. Hozzátette, hogy Európa-szerte több műtrágyaüzemben nem indult el vagy futott fel a termelés. Viszont szerinte is elégséges lesz a kínálat a magyar piacon, bár ez a jelentős keresletcsökkenésnek is köszönhető. Ennek egyik oka, hogy átalakult a szántóföldi kultúrák aránya: például a kalászosok részaránya nőtt, viszont csökkent a jellemzően nagyobb műtrágyaigényű repcéé.

Az értékesítési vezető szerint is a műtrágyaimport segíthet a piacon, azonban a megnövekedett termelői költségek továbbra sem érvényesülnek az árakban. Példaként felhozta, hogy amíg 1 tonna pétisó 400 ezer forintba került tavaly októberben, mára megfeleződött az árszintje.

Több mint egy éve kezdődött a drágulás

Szabó Levente a KITE Zrt. mezőgazdasági integrátorcég vezérigazgatója korábban elmondta, hogy régóta gondok vannak a nemzetközi ellátási láncokkal. Hozzátette, hogy több mint egy éve drágul a műtrágya, hiszen már 2021 szeptemberében 100 dollár fölé mentek a jegyzések (ez leginkább a nitrogéntermékeket érintette).

Amit fontos látni, hogy a műtrágya ára annyira nem befolyásolja a vevői igényeket, inkább arra van hatással, hogy melyek azok az aszály sújtotta régiók, ahol a gazdasági adottságok kevésbé jók ebben az évben. Így aztán egyik-másik gazda el fogja hagyni az alaptrágyákat, de a fejtrágyákban való gondolkodás továbbra sem állt meg

– nyilatkozta a szakember.

Ne hagyd ki!