Hamarosan jelentősen emelkedhet a műtrágya ára
Fotó: Shutterstock

Amíg van gáz, műtrágya is van, de milyen áron?

Az utóbbi hónapokban elszállt a műtrágya ára, most pedig az orosz-ukrán háború is további drágulást okozhat. Mutatjuk, mi várható a nemzetközi és hazai piacon.


Egy bizonyos gázár felett nem éri meg termelni

Az orosz-ukrán háború kitörése óta jelentősen ingadozik az európai gázpiac (megawattóránként 90 és 125 euró között hullámzott a gáz ára az elmúlt napokban a holland TTF gáztőzsdén), ami hatással van a kontinens műtrágyagyártására is – írja az Index.hu.

„Ugyan az elmúlt hónapok gázpiaci ugrásai ellenére a Nitrogénművek folyamatosan termelt, a megawattóránkénti 100 euró feletti gázár már közelíti azt a határt, amikor megfontolandó lehet a termelés átmeneti leállítása, mivel kérdéses, hogy az ilyen áron gyártott termékre lesz-e fizetőképes kereslet egyáltalán”

– nyilatkozta Bige Zoltán a Nitrogénművek Zrt. stratégiai igazgatója a portálnak. A régióban egyébként az elmúlt hónapokban több gyár is leállt, valamint szerte Európában voltak terméskiesések a szektorban, jelentős részben a gázárak miatt.

Kisebb volt tavaly a kereslet

Tavaly októbertől a földgáz költségének megugrásával párhuzamosan emelkedett közel a szeptemberi ár duplájára a földgáz ára. Bige Zoltán szerint tavaly az európai - köztük a magyar - gazdák az alacsonyabb árakra várhattak, mivel csak itthon egy átlagos évhez képest nagyjából 20 százalékkal marad el a műtrágya értékesítése.

A magas gázár miatt nem valószínű, hogy érdemileg csökkenne a műtrágya ára. Az orosz-ukrán háború miatt ráadásul kilőttek a világpiacon a terményárak (Ukrajna jelentős gabonaexportőr – a szerk.), ami valószínűleg növelni fogja a globális műtrágyakeresletet is.

„Nem gondoljuk, hogy a következő egy hétben minden gazda leadná az eddig halogatott rendelését, azonban az is biztos, hogy a műtrágya-kijuttatásig hátralévő idő egyre csökken, és nem árt azt is megfontolniuk, hogy a szállításnak is van jelentős idő- és kapacitáskorlátja”

– figyelmeztetett Bige Zoltán. A szakember emellett megjegyezte azt is, hogy a részükről egyelőre nem merült fel a termelés azonnali csökkentése.

„Ebből a műtrágyagyártási szezonból már csak 2-3 hónap van hátra, májustól készletre termelnek a gyárak is, már persze abban az esetben, ha tudják azt finanszírozni és vállalják a piac volatilitásával járó jelentős kockázatokat – arról nem is beszélve, hogy az apadó földgáztárolói kapacitások feltöltésére küldenek-e gázt az oroszok, és ha igen, mikor és milyen ütemben. Mivel azonban az orosz gázszállítások folytonosságával kapcsolatban számos aggodalom van, ezért megjósolhatatlan, mi történik a következő hónapokban az ágazatban, de sem a gáz spotpiaci árában, sem pedig a termékárakban nem valószínű drámai csökkenés, sőt az eddig átmenetinek gondolt gázpiaci krízisnek több éven keresztül érezhető hatása lesz”

– mondta Bige Zoltán. A szakértő emellett arról is beszélt, hogy amennyiben az oroszok elzárnák a gázcsapot, az a gyártás azonnali felfüggesztésével járhatnak, és az a következő két mezőgazdasági szezont is súlyosan érintené.

Ne hagyd ki!