Hiába tankolhatnak a mezőgazdasági gépek kedvezményesen a kutakon, ha nem használhatják a közutakat
Fotó: Shutterstock

A kormánytól és a Mol-tól kérnek sürgős segítséget a gazdák

Közleményt adott ki a MOSZ mezőgazdasági szakmai szervezet, amely szerint több termelő állította le a tavaszi munkát a földeken üzemanyag-ellátási problémák miatt. Véleményük szerint a kialakult helyzet az ország élelmiszer-ellátását is veszélyeztetheti.


Nehezen jutnak üzemanyaghoz a gazdák

A téli csapadékhiány és a mezőgazdaság termelési költségeinek az elszállása (jelentősen drágult például a műtrágya, az energia, valamint a gépek és a gépalkatrészek is) mellett üzemanyaghiány is sújt több magyarországi gazdát, a felvásárlási árak azonban nem tartják ezzel a lépést – írja az MTI-hez eljuttatott közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

Véleményül szerint az üzemanyag ellátás legnagyobb kárvallottjai a mezőgazdasági termelők. Indokolják ezt azzal, hogy amíg a benzinkutaknál a gázolaj ára 480 Ft/liter, addig azok a gazdálkodók, akik az üzemanyag-beszállítótól kapják a gázolajat, 6-700 forintot fizetnek literenként. Azonban az sem biztos, hogy kapnak, mivel a Mol logisztikai gondokra hivatkozva nem szolgálja ki őket.

„Több gazdaságban emiatt már le is álltak a tavaszi munkák. Márpedig a mezőgazdaság nem olyan üzem ahol, amit ma nem végeznek el, elvégezhető majd három hét múlva. Ez az intézkedés egyértelműen és súlyosan veszélyezteti Magyarország élelmiszerellátás biztonságát”

- áll a közleményben.

A szervezet szerint az sem segít, hogy a benzinkutakon olcsóbban tankolhatnak, hiszen egyébként sem véletlen, hogy az agráriumban felhasznált gázolaj 90 százalékát a nagykereskedelem közvetlenül értékesíti nekik. A mezőgazdasági gépek egy része ugyanis nem használhatja a közutakat. Falusi kút sincs sok helyen, ahol pedig van, ott a többletigény kiszolgálására jellemzően nincs kapacitás.

„A MOSZ felhívja az illetékeseket – a kormányt és a Mol-t -, hogy a problémát soron kívül rendezzék. A termelők soron kívül juthassanak - hatósági áron – gázolajhoz! Ha erre nem kerül sor – és a gazdák nem tudnak dolgozni a földeken – még az is előfordulhat, hogy a napokban bevezetett, jelen körülmények között értelmetlen gabona export stop is értelmet nyer, tényleg gabonahiány alakul ki”

- hívja fel a problémára a figyelmet a szövetség.

Az új rendelet

Március 10-én este jelentek meg a Magyar Közlönyben azok az intézkedések, amelyek a benzinturizmus, a megugró tranzitforgalom és a korábban tapasztalható pánikkeltés miatt megnövekedett üzemanyag-keresletre válaszul arra hivatottak, hogy biztosítsák az üzemanyagárstop fenntarthatóságát. A rendelkezések pedig a következőek:

  • A 7,5 tonna feletti kamionok, valamint a 3,5 tonna feletti, külföldi rendszámú teherautók csak a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak, ahol piaci áron vásárolhatnak gázolajat. A 7,5 tonna alatti magyar teherautók továbbra is 480 forintért tankolhatnak. A korlátozás nem vonatkozik a mezőgazdasági erőgépekre, azok tulajdonosai továbbra is 480 forintos literenkénti áron vehetnek üzemanyagot.
  • A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját.
  • A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt (ha a tényállás megvalósul) indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlanul az üzemanyagellátás leállásáról közölnek információt.
  • Azok ellen is eljárás indul, akik nem megfelelő tárolókba töltik az üzemanyagot, amivel a saját és mások testi épségét veszélyeztetik.

Ne hagyd ki!