Piros permetezőtraktor a földeken zöld növényekkel
Fotó: Shutterstock

Nincs elég műtrágya? Emberi vizeletből viszont van bőven

Kutatók szerint az emberi vizelet alternatívaként szolgálhat a kémiai műtrágyákkal szemben. A szerekből az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt világszerte hiány van, ha lehet is kapni, csak méregdrágán.

Az élelmiszerbiztonságot sodorhatja veszélybe, hogy nincs elég műtrágya, így egyre sürgetőbbé válik más módszerek felmutatása.

Egyszerű a megoldás

Fabien Esculier francia kutató szerint a vizelet tápanyagokban gazdag alternatíva lehet, hiszen tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot. Esculier szerint ráadásul kevésbé szennyező, mint a szintetikus műtrágyák – derül ki az Insider összaállításából.

A Rabobank elemzése szerint világviszonylatban a nitrogénalapú műtrágyák közel 20 százalékát biztosította Oroszország, Fehéroroszországgal együtt pedig a káliumexport 40 százalékáért felelt. (Fehéroroszország ugyancsak szankciós listára került.) Erről bővebben itt írtunk. Arról, hogy a műtrágyaexportot mégiscsak engedélyeznék Moszkva számára, itt lehet olvasni.

Biztonságos

A nonprofit szervezet arra volt kíváncsi, hogy a vizeletben lévő esetleges gyógyszermaradványok hogyan hatnak a fejlődő növényekre. Egy 2014 és 2020 között végzett kutatásban megállapították, hogy míg némi gyógyszermaradvány felfedezhető a termésben, szintje extrém módon alacsony.

A szervezet körülbelül 200 helyi önként jelentkezőtől gyűjt rendszeresen vizeletet, amelynek hatását a környékbeli farmokon teszteli. Az egyik gazda, aki a kaszálóján használja a folyékony aranyat, azt mondja, hogy jó eredményeket tapasztalt, és azt kívánja, bárcsak több vizeletet tudna biztosítani számukra a vermonti intézet.


Ne hagyd ki!