Megemelkedtek a költségek és szakadoznak az ellátási láncok
Fotó: Shutterstock

Ha nincs műtrágya, termés sem lesz: mi a gond az ágazatban?

A növénytermesztők és az állattartók is nehéz helyzetbe kerültek az idén, azonban a műtrágyagyártók sincsenek egyszerű helyzetben. Az ő problémáiknak viszont egy jelentős része az Unió Oroszország elleni szankcióiból adódik.


Jelentősen csökkent a hazai műtrágya-értékesítés

44 százalékkal csökkent a hazai műtrágya-értékesítés az idei év második negyedévében az egy évvel korábbi adattokhoz képest. A legnagyobb visszaesés az ammónium-nitrát és a kálium-klorid esetében történt. A legnagyobb kereslet volumenben a mészammon-salétrom (MAS) és a Nitrosol, DAM iránt volt a tárgyidőszakban, de ennél a két műtrágyánál is 33, illetve 54 százalékos visszaesés volt tapasztalható. A második negyedéves értékesítés 89 százalékát ez a két termék adta. Az értékesítési árak 2,2-3,8-szeresére emelkedtek a megfigyelt időszakban 2021 második negyedévéhez mérten – írja legújabb elemzésében az Agrárközgazdasági Intézet.

Az értékesítés drasztikus visszaesése mellett az alapanyagárak növekedése, az elszálló gázárak, az aszály és az átgondolatlan szankciók is sújtják a műtrágyaágazatot. Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője szerint ha nem lesz elegendő műtrágya, az ki fog hatni az élelmiszeriparra, ami további drágulást eredményezhet az élelmiszerüzletekben is – írja az Agrárszektor.

Túl drága a gáz

A nitogén-műtrágyához elengedhetetlen gázból jelenleg nagyjából 200 euróba kerül egy megawattóra, ami rendkívül magas ár. Emellett gázhiány is felléphet, ami még tovább nehezíti a régió műtrágyagyártóinak a helyzetét.

Csak itt, a régiónknál maradva, a magyarországi nitrogén-műtrágyagyár üzemel, a horvátországi gyár hónapok óta áll, és egy darabig nagy valószínűséggel nem is fog újraindulni ilyen árak mellett. A romániai szintén áll, és nem is láthatóak az újraindulás jelei

- nyilatkozta Balássy Ákos.

A szankciók miatt is nehéz helyzetben került az ágazat

Mindemellett az Oroszország elleni nyugati szankciók hatásaival is meg kell birkózzon az ágazat. A partnereik ugyanis nem kapnak egyértelmű tájékoztatást arról, ezek a szankciók pontosan melyik vállalatokat érintik. Félnek a törvények megsértésétől, ami miatt nagyon óvatosak.

A vállalat ezért az Európai Bizottságot is felszólította arra, hogy részletesebben tájékoztassa az EU tagállamait arról, hogy az élelmiszer- és műtrágyaágazat valamennyi szereplője, beleértve az EuroChem Group AG-t is, mentes az uniós szankciók alól. Kiemelték azt is, hogy például a beszállítók, a bankok vagy éppen a nemzeti hatóságok és minden más szerződő fél egyaránt szabadon üzletelhessen az ágazaton belüli bármely személlyel és szervezettel. Mindezt anélkül, hogy attól kellene félniük, hogy megsértik a vonatkozó rendeletet és törvényeket

– írja a portál.

Az említett problémák mellett az is kérdéses, hogy például az ammónia el tud-e jutni Magyarországra. Úgy tűnik, hogy nincs megfelelő mennyiségű folyami szállítóeszköz, valamint a Dunának is alacsony a vízszintje. Ha meg is érkezik, akkor is megugró szállítási költségekkel kell számolni.

Ne hagyd ki!