Ezer tonna leveles zöldséget képes előállítani évente
Fotó: Shutterstock

Óriási, fenntartható farmot épített egy légitársaság

A világ legnagyobb vertikális farmját nyitotta meg az Emirates légitársaság az Egyesült Arab Emírségekben, Dubaiban. A modern „függőkert” elsősorban a légi étkeztetést szolgálhatja.


Fenntartható élelmiszer a levegőben

A Bustanica (a név jelentése arabul kert vagy gyümölcsöskert) a világ legnagyobb hidroponikus, vertikális farmja. Az Emirates cégcsoport tulajdonában áll, és 40 millió dollárból épült meg Dubaiban, az Al Maktoum Nemzetközi Repülőtér közelében – írja a traveldailymedia.com.

A létesítmény 33 hektáron fekszik és évente nagyjából ezer tonna leveles zöldséget képes előállítani, tehát napi szinten nagyjából 3 tonnát. A farm előnye, hogy 95 százalékkal kevesebb vizet használ, mint a hagyományos mezőgazdaság, ugyanannyi növény megtermeléséhez. A kert zárt rendszerét úgy tervezték, hogy keringesse a vizet a hatékonyság maximalizálása érdekében. Az elpárolgott nedvességet is visszanyerik és újrahasznosítják, így évente 250 millió litert takarítanak meg a hagyományos, kültéri gazdálkodáshoz képest, azonos teljesítmény mellett.

A szakemberek mellett egy MI áll a projekt mögött

A Bustanica fejlett technológiája mesterséges intelligenciát (MI-t) is használ. A farmot azonban egy képzett csapat irányítja, akik között kertészeket, mérnököket és növényszakértőket is találni. A termelés folyamatosságával biztosítják, hogy mindig legyenek friss termékeik, amelyek gyomirtók és egyéb vegyszerek nélkül készülnek.

A hosszú távú élelmezésbiztonság és önellátás létfontosságú bármely ország gazdasági növekedéséhez, és ez alól az Egyesült Arab Emírségek sem kivétel. A termőfölddel és az éghajlattal kapcsolatos korlátok miatt sajátos kihívásokkal néz szembe ez a régió. A Bustanica az innováció és a befektetések új korszakát nyitja meg. Fontos lépés ez a fenntartható növekedéshez, ami összhangban áll az ország élelmiszer- és vízbiztonsági stratégiájával is
- nyilatkozta Ahmed bin Saeed Al Maktoum sejk, az Emirates Airline and Group elnök-vezérigazgatója.

Nem csak az Emiratesnek szállítanak

A projekt közvetlenül az Emirates Crop One céghez köthető, ez az Emirates légitársaság egyik leányvállalata. Ők több mint száz légitársaságot látnak el például a repülőjáratokon felszolgált élelmiszerekkel.

A Bustanica azonban nem csak az eget szolgálja ki salátákkal, hanem termékei kaphatóak lesznek az Egyesült Arab Emírségek több szupermarketében. A cég következő lépése pedig az lehet, hogy a gyártást kiterjeszti gyümölcsökre és más zöldségekre is.

A jókora tervezés és kivitelezés, valamint a világjárvány okozta, előre nem látható nehézségek után nagy öröm, hogy elérkeztünk ehhez a hatalmas mérföldkőhöz, és együtt ünnepelhetünk partnerünkkel, az Emirates Flight Cateringgel. Küldetésünk, hogy fenntartható jövőt építsünk, valamint kielégítsük a friss, helyi élelmiszerek iránti igényt is. Ez a nagyméretű farm az első bizonyítéka az elkötelezettségünk ebben az irányban

- mondta Craig Ratajczyk, a Crop One vezérigazgatója.

Ne hagyd ki!